I en tid hvor hver en krone vendes i de kommunale budgetter, vedtog Odense Byråd onsdag eftermiddag at investere over 72 millioner kroner i at nedbringe byens ledighed. Vi har ikke råd til at lade være, lyder det fra Borgmester Peter Rahbæk Juel og Beskæftigelses- og Socialrådmand Steen Møller

Odense Kommune er inde i en rivende udvikling, hvor byen udvikles og transformeres i stor hast. Stærke investorer tror på byen og investerer i tillid til, at det store uforløste potentiale i Odense udfoldes i de kommende år. Byggekranerne er en fast del af gadebilledet, og nye bygninger skyder op. Odense har dog en altoverskyggende udfordring idet ledigheden er landets næsthøjeste med en ledighed på 6,3%.

I budgettet for 2017 afsatte Odense Byråd 50 millioner kroner til at nedbringe ledigheden, men på dagens byrådsmøde valgte politikerne at afsætte yderligere 22 millioner, så den samlede investering når op på 72 millioner kroner.

– Ledigheden er et helt afgørende problem for Odense, derfor valgte vi også at finde ekstra penge, så vi kunne iværksætte alle de tiltag, som forvaltningen har fremlagt for os. Nu handler det om at få ansat de nødvendige medarbejdere og få ledigheden ned på niveau med landsgennemsnittet, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.(S)

De 72 millioner kroner investeres i 14 projekter, der hver især skal bringe ledige tættere på arbejdsmarkedet.

– Situationen i Odense er desværre ikke blevet bedre, siden byrådet vedtog budgettet for 2017 – tværtimod. Vi har i dag landets næsthøjeste ledighed, og vi skylder både vores ledige og det lokale erhvervsliv at yde en ekstraordinær indsats. Investeringen tjener hurtigt sig selv hjem igen og vi har ikke råd til at lade være. Jeg havde gerne set, at vi havde investeret endnu mere, men vi er med dagens beslutning kommet godt i gang, siger rådmand Steen Møller (K)

De 14 projekter indebærer blandt andet opkvalificering af ledige, så deres kompetencer matcher virksomhedernes behov for arbejdskraft; et efterværn, der skal sikre, at de, der forlader ledighedskøen ikke vender hurtigt tilbage; flere mini-fleksjob og mini-jobmesser; og en HR-funktion, der bl.a. skal hjælpe virksomheder med alt det administrative arbejde, så de har nemmere ved at tage ledige ind i virksomhedspraktikker og løntilskud.

– En del af projekterne har udvalget arbejdet med det sidste års tid og de er nu suppleret med yderligere en række projekter, der udspringer af Beskæftigelses Task Force Odenses anbefalinger. Fælles er, at de hjælper de ledige, virksomhederne og kommunekassen. Nu har et enigt byråd nikket ja og så skal vi bare i gang, siger rådmand Steen Møller (K)

Otte af de 14 investeringsprojekter er en udløber af Beskæftigelses- og Socialudvalgets arbejde, mens seks af projekterne har rod i anbefalingerne fra Beskæftigelses Task Force Odense – udvalget med tidligere skatteminister Carsten Koch i spidsen.

De 14 investeringsprojekter betyder, at Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har brug for yderligere 70 medarbejdere henover de næste par år. De første 36 er allerede blevet ansat og yderligere forventes ansat inden sommerferien.