Tusinder af elever fra landets 6.-7. klasser arbejder i disse uger med temaet vand. Sct. Hans Skole er blandt de fem skoler i Odense, som er med i den landsdækkende innovationskonkurrence Projekt Edison. Blandt ideerne er en ny skybrudsløsning til Skibhuskvarteret

Det flyder bogstaveligt talt med ideer i disse uger på fem skoler i Odense. Omkring 200 elever fra 6.-7. årgang er med i den landsdækkende innovationskonkurrence Projekt Edison, der gennemføres af Fonden for Entreprenørskab og GF Forsikrings fond – og der står vand på programmet.

Det handler blandt andet om, hvordan vi passer på vandet som en livsnødvendig resurse, og hvordan vi garderer os mod eksempelvis oversvømmelser som følge af klimaforandringer.

– Vand er interessant, fordi det både er en livsvigtig resurse, og så oplever vi også, hvordan vand i stigende grad bliver en trussel, ikke mindst for de kommende generationer. Derfor er det et meget relevant innovations-emne, som eleverne nemt kan forholde sig til, siger Morten Relster, lærer på Sct. Hans Skoles innovationslinje for 7. årgang.

Skybruds-energi

Her har man afsat to fulde uger til at gå i dybden med vandtemaet, der har tre fokuspunkter: “Vandet vi spiser”, “Vandet omkring os” og “Vandet i byer”. Det sidste punkt er et emne, som eleverne fra Skibhusskolen har haft særligt nemt ved at identificere sig med.

– Skibhuskvarteret, hvor hovedparten af vores elever er bosiddende, har flere gange været hårdt ramt som følge af skybrud, og eleverne kan derfor sagtens forholde sig til problemerne med de store vandmasser, siger Morten Relster og nævner en arbejdsgruppe, som har set nærmere på skybrud som en resurse.

– Eleverne har arbejdet på en idé, hvor de søger at bruge energien fra et skybrud ved at placere bittesmå propeller i renderne ved siden af vejen. Propellerne skal drive nogle lyskilder i siderne af vejen, som gør bilisterne opmærksom på, at de skal tage sig i agt på grund af vandmasserne, forklarer Morten Relster.

Han er ikke i tvivl om elevernes udbytte: – Det giver en helt anden nerve i undervisningen, når det er elevernes egne ideer og problemløsninger, der er i centrum, slutter han.

Om projektet

24 elever fra Sct. Hans Skole i Odense deltager i den landsdækkende innovationskonkurrence Projekt Edison, der gennemføres af Fonden for Entreprenørskab og GF Forsikrings fond. I oktober arbejder eleverne intensivt med vandet, og ideerne skal vurderes til lokalfinalen den 9. november på Odense Rådhus. Fra Odense Kommune deltager ca. 200 elever fra Sct. Hans Skole, Sanderumskolen, Kroggårdsskolen, Ejerslykkeskolen og Provstegårdskolen i Projekt Edison.

Vinderne af lokalfinalerne går videre til landsfinalen den 16. november i Fredericia. Konkurrencen gennemføres for andet år i træk i samarbejde med GF Fonden, der har medvirket til at udvikle årets undervisningsmateriale.

Kontaktinformation
Morten Relster, lærer, Sct. Hans Skole, Odense, t. 2857 9061, mortenrelster@gmail.com

Pernille Andersen, konsulent hos GF Fonden, t. 2363 1717, pern@gftrafiksikker.dk

Henrik Thise, projektleder hos Fonden for Entreprenørskab, t. 3123 0996, henthi@ffe-ye.dk
Berit Bader Lemming, presseansvarlig, Fonden for Entreprenørskab, t. 31 75 34 81, Berit@ffe-ye.dk

Lokalfinalen finder sted den 9. november kl. 9.30-13.00 på Odense Rådhus.

Mere info her.

Elever fra Sct. Hans Skole er i gang med at udvikle en ny løsning, som afhjælper fremtidens problematikker med store vandmængder.