Børnelungefonden giver for første gang et stort millionbeløb til forskning i kritiske lungesygdomme hos børn.

Foto: Thomas Nørremark

Uddelingen på seks millioner kroner til forskning stammer fra en donation på i alt 10,4 millioner kroner, som 115.000 skoleelever løb ind til Børnelungefonden i forbindelse med Team Rynkeby Skoleløbet 2017.

– Det er skelsættende, at vi i Børnelungefonden for første gang kan give et millionbeløb til forskning, der kommer lungesyge børn til gavn, siger Anne Brandt, der er direktør i Lungeforeningen og næstformand for Børnelungefonden.

Fredag 19. januar overrækker Børnelungefonden i alt 6 mio. kr. til fem videnskabelige forskningsprojekter ved årsmødet for danske børnelungelæger hos Dansk Selskab for Pædiatrisk Allergologi og Pulmonologi (DSPAP).

På H.C. Andersen Børnehospital på Odense Universitetshospital vil børnelæge og Ph.d.-studerende, Helene Marlies Rasmussen modtage 126.000 til et forskningsprojekt, der skal undersøge, om man kan forudsige forværring af astma hos børn ved hjælp af særlige målinger af blodet.

Anæstesilæge, afdelingslæge ved anæstesiologisk-intensiv afdeling ved Odense Universitetshospital, Ulla Lei Larsen, vil modtage 100.725 kr. til et forskningsprojekt om overlevelsen, lungernes og hjertets funktion samt livskvaliteten hos børn med medfødt defekt af mellemgulvsmusklen. Disse børn, der oftest fødes med små, umodne lunger og påvirket hjertefunktion, har efter fødslen brug for avanceret intensiv behandling og operation.
Forskningsprojekterne giver fornyet håb for lungesyge børn og deres familier. Lungesyge børn risikerer at blive socialt isolerede, fordi mange har længerevarende indlæggelser og må holdes hjemme i perioder pga. smittefare i børneinstitutionerne.

Thomas Houmann Petersen, som er formand for DSPAP og ledende overlæge på børneafdelingen, Kolding Sygehus, ser frem til overrækkelsen.

– Børnelungeområdet har længe været underprioriteret i det danske sundhedsvæsen, så Børnelungefondens støtte til området er meget glædelig. Der er et stort behov for forskning på dette område, så jeg håber, at dette kan være begyndelsen på et langvarigt og godt samarbejde til glæde for vores syge børn, siger han.

Team Rynkeby Skoleløbet vil i år finde sted fredag den 23. marts. I skrivende stund er lidt over 200 danske skoler tilmeldt. Team Rynkeby donerer ubeskåret pengene fra skoleløbet til Børnelungefonden.