Foto: Odense Kommune

Landets 4. klasseelever kan meget vel komme forbi Odense i de kommende år, for H.C. Andersens Hus er udvalgt til at kunne indgå i en eller flere af de 10 planlagte ture i det nye nationale initiativ “Kend dit Land”. Det oplyser Odense Kommune i en pressemeddelelse.

Initiativet er lanceret af kulturminister Mette Bock (LA), undervisningsminister Merete Riisager (LA), miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K), og ideen er at give børn i 4. klasse kendskab til historie, kultur, natur, landbrug og maddannelse i egne af landet, som de umiddelbart ikke møder. De skal via busture rundt i landet foretage en slags dannelsesrejse i miniformat, hvor de møder for dem ukendte sider af Danmark.

Nye forløb målrettet 4. klasse og “Kend dit Land”
Der er stor aktivitet omkring H.C. Andersens Hus i disse år, hvor det hidtidige museum er lukket for at gøre plads til et moderne museum, tegnet af japanske arkitekt Kengo Kuma, som står færdigt i 2020. Derfor åbner Odense Bys Museer en stor midlertidig H.C. Andersen-udstilling i Claus Bergs Gade 11, samtidig med at Odense kan tilbyde en række undervisningstilbud med forfatteren i centrum.

– Vi er vant til at udvikle skoleforløb med H.C. Andersen i centrum, og vi vil rigtig gerne lave noget målrettet 4. klasse, hvor eleverne kommer rundt i byrummet – eller måske Den Fynske Landsby – sammen med H.C. Andersen. Tanken er, at de skal bruge deres oplevelser med Andersen og eventyrene til at forstå ham bedre, så de bliver bedre til at tolke og gennemskue de mange facetter i historierne, fortæller museumsinspektør Mette Stauersbøl Mogensen.

 

Sådan organiseres “Kend dit Land”
Projektet bliver lokalt forankret hos kommunerne og deres respektive skoler, men staten yder medfinansiering. Første del bliver et pilotprojekt i efteråret 2018, der omfatter alle 4. klasseelever i fem udvalgte kommuner. Alle landets kommuner inviteres til at byde ind på at blive blandt de fem kommuner i pilotprojektet.

De kommuner, der til foråret udvælges til pilotprojektet, får adgang til en række nøje planlagte ruter med en stribe af landets allerbedste kultur- og naturtilbud for børn. Efter gennemførelsen af pilotprojektet vil erfaringerne blive indsamlet, og der vil blive taget stilling til, om “Kend dit land” skal bredes ud til alle landets kommuner.