En busfuld elever fra Tietgen Business tog i februar afsted til “Lehrstellenrallye” i Nordtyskland. Her skulle de møde virksomheder, der ønsker elever indenfor f.eks. handel, detail og kontor.

Der er mangel på elevpladser på Fyn og i Danmark generelt. Projektleder på projekt Starforce fra Tietgen, Jette Grønvald, mener at samarbejdet over grænsen giver god mening for begge parter.

Foto: Tietgen

ʻParadokset er, at danske unge kan have svært ved at finde elevpladser i virksomheder herhjemme, samtidig har tyske virksomheder svært ved at finde nok elever. Det giver derfor mening, at de to parter kan hjælpe hinanden. På den lange bane kommer det dog også danske virksomheder til gode, for de efterspørger medarbejdere med tyske sprog- og kulturkompetencer, hvilket faktisk er en “mangelvare”ʼ, forklarer Tietgen KompetenceCenters projektleder for STARFORCE Jette Grønvald.

Det var et bredt udvalg af unge fra Tietgen Business, som deltog i inspirationsturen til Flensborg. Blandt de unge, som var med på turen var Mark Valentin Larsen, som er i gang med en uddannelse som handelsassistent på Tietgen PraktikCenter, Mikkel Mittelstein fra EUD Business og Elizabeth Kronborg fra EUX Business.

Alle tre var med på turen for at få et første indtryk af mulighederne og de tyske virksomheder.
ʻJeg tager afsted for at se en anden måde virksomheder kan skrue tandhjulene sammen og få en fornemmelse af forskellene mellem dansk og tysk virksomhedskulturʼ, uddyber Mark Valentin Larsen.

Som en del af dagens program besøgte eleverne fra Tietgen en række forskellige detail- og handelsvirksomheder og undersøgt mulighederne for at arbejde “bag scenen” på kontoret i forskellige servicevirksomheder, som f.eks. hotel- og restaurantkæder.

ʼJeg har fået “dyppet tærerene” og udvidet min horisont i dag. Èt er at læse om tysk erhvervskultur derhjemme”, men noget andet er at se det selvʼ, fortæller Mikkel Mittelstein.

ʼJeg er blevet klogere på, at de er mere formelle i Tyskland og man skal for eksempel huske at sige “De” ikke “du”, og så er de meget høflige og smilendeʼ, uddyber Elizabeth Kronborg

De var begge positivt overrasket over, at man faktisk ret hurtigt begyndte at kunne genkende ord på tysk, når man bare anstrængte sig lidt. Ingen af de to taler ret meget tysk, men er enige om, at det ikke skal forhindre dem i at tage springet til Tyskland og at de nok hurtigt skal få sproget lært, når først de er afsted.

Konklusionen er at en praktik- eller elevplads i Tyskland, bestemt er en mulighed for at få udvidet sine kompetencer, få noget anderledes på CV’et og udvidet sit netværk og horisont. De er alle tre blevet bekræftet i at de vil til Tyskland med STARFORCE, som en del af deres uddannelser.

Både Mark Valentin Larsen og Elizabeth Kronborg fik konkrete virksomhedskontakter, som nu skal undersøges, som resultat af dagen, mens Mikkel Mittelstein vil forfølge sin ambition om først praktik, og siden elevplads hos en herretøjsforretning med mærkevarer på den tyske ferieø Sild / Sylt.