One hell of a reason to do what I do! Sådan sagde en bevæget koncertmester Eugen Tichindeleanu ved prøvestarten på Odense Symfoniorkesters store satsning Nibelungens Ring i marts måned i år. Og han fortsatte: – Meeting projects like this is most challenging, life changing, and the reward is not a place in Valhalla, but a heartwarming feeling that is irreplaceable!

Det er netop denne brusende følelse af ærefrygt, kampgejst og glæde, som er den gennemgående røde tråd, der spinder alle Ringens involverede sammen i et stærkt fællesskab om at opføre verdens største opera i Odense.

Det er første gang, at Odense er vært for et operaprojekt i så gigantisk en størrelsesorden. Fire operaer i én, der har en samlet varighed på omkring 15 timer og opføres over fire aftener som forestillinger à cirka fire timer hver. Og det er først, når man ser Richard Wagners pragtværk i sin fulde sammenhæng, at operaens mægtige format virkelig viser sig.

Første gang i Danmarkshistorien
Samtidig er det første gang, at Nibelungens Ring opføres som samlet værk hele to gange inden for kun to uger i Danmark. Første gang fra den 22. maj til den 27. maj og anden gang fra den 29. maj til den 3. juni. En storstilet satsning, der i den grad placerer Odense og Odense Symfoniorkester på musikkens verdenskort.

Intenst øveprogram
Op til den store kraftpræstation er der utallige orkestergravsprøver, korprøver, scenelysopstillinger, videoprogrammeringer og meget andet. Orkesterprøverne begyndte den 26. marts, og fra den 12. april og frem til den 21. maj er musikere, internationale solister, sangere, kor, teaterskræddere, parykmagere, lysmestre og de øvrige kræfter bag operaen i gang hver dag fra kl. 10 – 24.

Foto: ABW

Ringen i Odins egen by
By- og Kulturrådmand Jane Jegind glæder sig også over, at Nibelungens Ring opsættes i Odense.

– For mig giver det en ekstra dimension til forestillingen, at den opføres hos os i Odins egen by. Odin spiller faktisk hovedrollen i Ringen, hvor han optræder under navnet Wotan, så der findes da ikke noget bedre sted at opføre Wagners værk end her i Odense, siger en stolt by- og kulturrådmand.

 

Ringen er evig aktuel
Musikchef Finn Schumacker indrømmer gerne, at opførelsen af den samlede Wagner-ring to gange på to uger er den største udfordring, Odense Symfoniorkester nogensinde har givet sig selv.

– Om kort tid er Ringen sluttet, og fire års forberedelse kulminerer i årets største operabegivenhed i Danmark, siger Finn Schumacker.

– Odense Symfoniorkester og jeg glæder os til – sammen med et helt fantastisk sangerhold – at præsentere den ultimative musikalske fortælling om kærlighed, bedrag, retfærdighed, magt og begær. For alle medvirkende er det ekstremsport på højeste niveau, når Wagners guder tager livtag med nibelunger og mennesker, men fremfor alt med skæbnen og naturen. Det er præcis det, som gør Ringen aktuel: Er vores klode ved at segne under menneskenes higen efter magt og rigdom, eller vil (næste-)kærlighed til sidst forhindre katastrofen? Kan vi selv styre vores fremtid, eller vil naturen få det sidste ord? Jeg håber, at rigtig mange vil komme til ODEON og opleve vores enestående version af Richard Wagners monumentale musikdrama, siger musikchefen.

Enestående chance
Er man til opera, er Nibelungens Ring et absolut must. Har man ikke lige mod på fire aftener i træk med i alt 15-16 timers opera, kan man vælge at købe billet til en enkelt forestilling – f.eks. til Valkyrien, som er den mest populære.
Nibelungens Ring er en helt enestående begivenhed og en unik oplevelse. Det er chancen for at se den mest geniale, gigantiske og guddommelige opera af dem alle opført i sin fulde helhed af Odense Symfoniorkester i ODEONs store sal.