8. og 9. juni afholder PIO Psyk Info/Odense Kommune i samarbejde med SIND, Bedre Psykiatri, HSP, depressionsforeningen, LMS og Region Syddanmark Ungedag 2016. Her vil 1000 skoleelever fra 7. klasser i Odense sætte fokus på, hvorfor det kan være svært at opleve sig selv som anderledes og hvordan man kan komme ind i fællesskabet. Det oplyser Odense Kommune i en pressemeddelelse.

Hvis nogen har brækket armen, er det let at se, hvad der i vejen og nemt at snakke med dem om, hvad der er i vejen. Men hvad så når man ikke kan se, hvad der er galt? Når man slås med noget, der er svært som f.eks. angst, stress eller ensomhed? Hvad gør man, når nogen er anderledes end en selv?

Det mødes 1000 unge fra 7. klasser på Odenses skoler om til to ungedage den 8. og 9. juni på Magasinet i Odense. Det er fjerde gang PIO Psyk Info i Odense Kommune inviterer til ungedag. Sidste år var interessen så stor, at man måtte sige nej til mange. Derfor har arrangørerne valgt at afholde to identiske dage i år med i alt 1000 elevers deltagelse.

Formålet med ungedagene er, at give eleverne et større kendskab til og åbenhed omkring det at blive opfattet som anderledes og at nedbryde tavshed, tvivl og tabu omkring det at være anderledes. For hvordan føles det egentlig at være anderledes og stå udenfor? Og hvad betyder det at være med i et fællesskab?

Glæde over stor interesse
Rådmand for børn og unge i Odense Kommune, Susanne Crawley Larsen (R) åbner begge ungedage, og hun glæder sig over den store interesse fra skolerne:

– Den mentale sundhed blandt børn og unge er udfordret. Vi ser bl.a. en stigning i antallet af unge, der føler sig ensomme og ikke har en fortrolig, og det bidrager til følelsen af at være anderledes eller udenfor, siger hun og fortsætter:

– Dagen i dag er de unges dag. En dag, hvor de kan få større indsigt i både sig selv og deres kammerater. Og det er vigtigt. Det samme er vores arbejde med inklusion i både dagtilbud, skole og fritidstilbud. Det handler netop om, at alle børn og unge skal mærke, at de har værdi og er betydningsfulde i en gruppe. Men kommunens medarbejdere løfter ikke dette alene. Forældrene skal også være parate, når et barn eller en ung ikke trives, og det samme gælder de frivillige foreninger, der har fokus på børn og unges trivsel.

Hos rådmand for ældre og handicap i Odense Kommune, Brian Skov Nielsen (Ø) er det også det at være anderledes, der skal sættes fokus på:

– Vi skal have nedbrudt tavsheden , tvivlen og tabu omkring det at være anderledes – både når det handler om et fysisk handicap som folk kan se men i lige så høj grad, når det handler om det psykiske. Jo større viden og åbenhed, der er om psykiske udfordringer blandt unge – også hos dem selv – jo lettere er det at leve med en psykisk sårbarhed.

Unge er udfordrede
At der er noget om snakken peger Ungeprofilsundersøgelsen fra 2014 i Odense Kommune også på. Den undersøger 15-24 årige unge i Odense Kommune i forhold til deres trivsel, risikovillighed og risikoadfærd. Og den viser at der er markante problemer. 31 % af de unge oplever ugentligt at have søvnproblemer, 25 % oplever at være nervøse, og 25 % oplever at være trist eller ked af det. Yderligere føler 17 % sig ensomme og 31 % stressede.

– Samfundet og de unge selv stiller enormt høje forventninger til det at være ung i dag. De unge vokser op i en stærk bevægelig tid, hvor alt går stærk. Når der så opstår udfordringer, kan det være svært at håndtere, og mange vender det mod sig selv med risiko for blandt andet at isolere sig, blive ensomme eller gøre skade på sig selv. Det er derfor vigtigt med disse ungedage, hvor andre unge stiller sig op og fortæller om deres udfordringer, om hvordan de fandt en vej i det svære samt vigtigheden af at være der for hinanden, siger leder for PIO Psyk Info Odense, Else Kirk.

Et pakket program
Før de 1000 unge har sat hinanden stævne fordelt over de to dage, arbejder eleverne ude i klasserne med opgaver omkring mobning og det at være anderledes. Og så kan de være med i en konkurrence, hvor de sender et billede ind, der viser, hvordan de passer på hinanden i klassen.

De to dage på Magasinet i Odense byder på en lang række oplæg ved blandt andet Simone Desler Puggaard, der er tidligere medvirkende i Paradise Hotel. Hun skal holde oplæg på Ungedagene om, hvorfor hun medvirkede i reality-programmet, og at hun efterfølgende er kommet frem til, at det er lige meget at være kendt og perfekt. Det handler om at være sig selv – uanset hvem man så er og det ikke er farligt at være anderledes.

Ved arrangementet vises også en hilsen fra danseren Silas Holst, der i regi af hans anti-mobbekampagne, sender en hilsen til de unge og ligger op til annonceringen af vinderen af fotokonkurrencen.