Den bæredygtige tanke er et must hos den socialøkonomiske virksomhed Home-Start Odense. Virksomheden hjælper trængte småbørnsfamilier og driver en genbrugsbutik i Klaregade i Odense. Nu tager Home-Start Odense endnu et bæredygtigt skridt og fylder fairtrade-kaffe i kopperne. Home-Start Odense er nemlig ny partner i Fairtrade By Odense.

For Michala Bruun-Givskud, koordinator i Home-Start Odense handler bæredygtighed om at kombinere det lokale med det globale:

– Lokalt i Odense hjælper vores korps af frivillige trængte familier med små hverdagsting. Det er ting som familierne har svært ved at overskue i en travl hverdag. Man kan sige, at de frivillige fungerer som ”gode naboer” overfor familierne, fortæller Michala Bruun-Givskud, som uddyber koblingen til det globale:

– Gennem partnerskabet i Fairtrade By Odense er vi ”gode globale naboer” overfor hårdt trængte bønder på den anden side af jorden. For selv om Home-Start støtter lokalt, har vi en global bevidsthed og vi ønsker at udbrede det menneskesyn og de værdier, der kendetegner Home-Start, siger Michala Bruun-Givskud.

Den bæredygtige tankegang smitter af i hele konceptet omkring Home-Start Odense. Thea Rehnholt Mammen, projektleder i Home Starts genbrugsbutik i Klaregade fortæller:

– Hjælpen til familierne er en social indsats, men vi har også miljømæssig og økonomisk bæredygtighed i tankerne i vores daglige arbejde. Vores salg af genbrugstøj er godt for miljøet og så er det billigt for en familie, der er presset på økonomien, siger Thea Rehnholt Mammen, som videre fortæller at genbrugsbutikken for nyligt har droppet plastikposerne og er begyndt at sy stofposer af genbrugstøj, som kunderne kan få med hjem i stedet.

Som partner i Fairtrade By Odense kommer Home-Start Odense til at indgå i et samarbejde med andre odenseanske aktører, der også drikker fairtrade-kaffe på arbejdspladsen eller serverer fairtrade-kaffe for deres kunder.

Home-start er en frivillig social organisation, der tilbyder støtte til familier med mindst ét barn i førskolealderen. Målgruppen er familier som oplever, at de har problemer, som truer med at få deres hverdag til at vælte. Familierne tilbydes medmenneskelig, praktisk støtte af frivillige, som besøger dem et par timer en gang om ugen, så længe familien har brug for det.

Home-Starts genbrugsbutik ”YOYO Genbrug & Design” ligger i Klaregade 27. Her sælger frivillige genbrugs-børnetøj og brugskunst til voksne, hvor alt overskuddet går til at støtte lokale børnefamilier. Butikken har desuden beskæftigelsestilbud, hvor folk bliver tilbudt at komme i virksomhedspraktik og derigennem kan blive sluset tilbage på arbejdsmarkedet.

Home-Start har eksisteret i over 40 år og blev stiftet i England. I Danmark har organisationen være til stede i ca. 10 år og i Odense startede Home-Start op for 5 år siden. Home-Start Odense har pt. 20 frivillige i butikken og 28 frivillige familievenner, hvoraf 25 er matchet med en familie. Der er stor efterspørgsel på familievenner og organisationen vurderer, at der er behov for det dobbelte antal frivillige i Odense.

Du kan læse mere på deres hjemmeside her

Du kan også besøge deres facebookside her

1. Koordinator Michala Bruun-Givskud (tv.) og projektleder The Rehnholt Mammen viser deres upcyclede poser, syet af genbrugstøj frem.
1. Koordinator Michala Bruun-Givskud (tv.) og projektleder The Rehnholt Mammen viser deres upcyclede poser, syet af genbrugstøj frem.