I 2025 vil Danmark mangle 9.000 mekanikere. Værkstedskæden QuickPot har oprettet to regionale talenthold, der skal samle de dygtigste mekanikerlærlinge i landet. Turen kommer nu til Jylland og Fyn, efter det første talenthold på Sjælland er samlet. Dansk Industri hilser initiativet velkommen.

Når du i fremtiden skal have skiftet en pakning eller bremseklodser, kan det blive svært at finde en mekaniker. Mens tilslutningen til gymnasierne fortsat er stor, så vælger de unge erhvervsskolerne fra. Denne tendens betyder ifølge LO, at Danmark i 2030 vil mangle 85.000 faglærte, og Dansk Arbejdsgiverforening vurderer, at tallet for mekanikere alene er 9.000 allerede i 2025.

I sommer trådte regeringens nye erhvervsuddannelsesreform i kraft, der skal få flere unge til at søge ind på erhvervsskolerne. Men hos QuickPot venter man ikke på effekterne af reformen. Værkstedskæden har oprettet to regionale talenthold for at sikre sig dygtige lærlinge fremover. Talenthold Øst er etableret på Sjælland, og nu skal Talenthold Vest samles.

“Vi vil gerne synliggøre over for de unge fra Jylland og Fyn, at uddannelsen som mekaniker er attraktiv – at det er et fag, hvor man kan udmærke sig og have ambitiøse målsætninger. Der er gode muligheder for at gå direkte i job og mulighed for at skabe en karriere fx som værkfører,” siger Steen Haugaard Fransen, direktør i QuickPot.

Tanken bag talentholdet er, at de mest talentfulde mekanikerlærlinge fra Jylland og Fyn samles på ét hold – i alt 15-20 målrettede unge, der brænder for biler og mekanik. QuickPot samarbejder med Viborgs Tekniske Gymnasium, Mercantec, om at tilrettelægge uddannelsesforløbet bedst muligt for holdet, og de unge er sikret praktikplads hos QuickPot, når skoletiden ophører. Målsætningen er, Talenthold Vest er samlet ved udgangen af januar 2017.

Mekanikerfaget har udviklet sig meget, siden QuickPot åbnede det første værksted i 1993, fortæller Steen Haugaard Fransen. I dag har en god mekaniker stadig hænderne skruet fornuftigt på, men sans for elektronik og teknologi, der fylder meget i moderne biler, er lige så vigtig. Han håber, at talentholdet kan være med til at vise, at mekanikeruddannelsen er moderne og relevant.

Dansk Industri bakker op om QuickPots initiativ:

”DIs fremskrivninger af den faglærte arbejdskraft viser, at vi særligt inden for de tekniske erhvervsuddannelser ikke får uddannet nok i forhold til, hvor mange bl.a. mekanikere, der forlader arbejdsmarkedet. Derfor er der behov for endnu flere praktikpladser til uddannelse af endnu flere mekanikere. Men det forudsætter, at der er dygtige og motiverede elever til at gå ind i praktikpladserne. Derfor er det rigtig godt, når virksomhederne selv tager initiativ til at vise erhvervsuddannelserne som en attraktiv vej til job og videre uddannelse,” siger Lone Folmer Berthelsen, erhvervsuddannelseschef hos DI.

Om Talenthold Vest
Uddannelsen som mekaniker varer ca. 3,5 år med veksling mellem skoleophold og praktik. Skoleopholdet foregår på en af landets erhvervsskoler og er ofte sat sammen i moduler af 6 ugers varighed.

Talentholdet Vest dækker områderne Jylland og Fyn. Holdet er oprettet i samarbejde med Viborgs Tekniske Gymnasium, Mercantec, og det er her, alle fra talentholdet har skolegang sammen. På Sjælland er talentholdet tilknyttet TEC Hvidovre.

Er man interesseret i at høre mere om Talenthold Vest, så er man velkommen til at kontakte Operation Manager hos QuickPot, Brian Andersen: ban@quickpot.dk.

Om QuickPot
QuickPot er en dansk kæde af full-service autoværksteder. QuickPot har 130 uddannede mekanikere og dækmontører samt 20 lærlinge tilknyttet 29 værksteder fordelt over hele af landet. QuickPot løser alle opgaver i forbindelse med service og reparation af personbiler. Værkstederne tager hånd om alle typer af biler. QuickPot er medlem af Dansk Bilbrancheråd som er en brancheorganisation for autoværksteder i Danmark.

QuickPots koncept er konkurrencedygtige priser og høj kvalitet. Der bruges udelukkende reservedele af OE-kvalitet, så bilerne stadig vil være omfattet af eventuelle fabriksgarantier med 3 års reklamationsret på dem.

QuickPots hovedsæde ligger i Viborg, hvor administrerende direktør Steen Haugaard Fransen etablerede det første værksted i 1993.

I 2016 oprettede QuickPot et talenthold bestående af de dygtigste lærlinge fra Sjælland i samarbejde med TEC Hvidovre. Talentholdet fra Fyn og Jylland samles nu og i løbet af januar i samarbejde med Mercantec i Viborg.