UNG INNOVATION/VAND

Odense Rådhus var torsdag omdannet til en stor og vandholdig innovationskonkurrence, da 200 skoleelever kæmpede hårdt om at komme med til DM i Projekt Edison i Fredericia

200 elever fra 6.- og 7. klasse var samlet på Odense Rådhus. De seneste uger har de arbejdet intenst med emnet “vand på godt og ondt” – hvilket er omdrejningspunkt i dette års Projekt Edison – som arrangeres af Fonden for Entreprenørskab og igen i år i samarbejde med GF Forsikrings fond.

På Flakhaven var der lokalfinale, hvor de fire vindere skulle udpeges, som gik videre til den store landsdækkende finale i Fredericia 16. november.

Og det højeste jubelbrøl kom fra 7.a på Sanderumskolen, hvor eleverne Emil, Johan, Hanna og Ida har udviklet en ide, som skal styrke livskvaliteten på plejehjem. De har med vand som omdrejningspunkt opfundet et lille øko-kredsløb, hvor fisk i en glasbowle giver gødning til en plante, der vokser oven på glasbowlen. Målgruppen er plejehjemsbeboerne, der både passer planten og kigger på fiskene.

En fortjent vinder, fremhæver Claus Hanfgarn, GF Fyn, der var en af talerne ved lokalfinalen, og som med stor begejstring så elevernes iderigdom:

“Det fantastiske ved vinderideen er, at den allerede er testet og blevet til virkelig på Sanderum Plejecenter, hvor de ældre også er godt i gang med at fremdrive nye planter, mens de nyder synet af fiskene”,siger Claus Hanfgarn, der også bemærkede, at beboere fra plejecenteret var mødt op som nysgerrigt publikum.

Mere end økosystem
I det hele taget var han imponeret over det, som eleverne kom op med. Det gjaldt også de grupper, som ikke endte med en af de fire finalepladser.

Gruppen Aqua Lux fra 7.Y, en innovationslinje på Skt. Hans Skole havde eksempelvis udviklet en idé, som skal løse problemet med store regnmængder og mørke parkeringspladser, hvor det kan være vanskeligt at orientere sig, når det er vådt. Eleverne Khalid, Celina, Malthe og Liva præsenterede således deres ide, hvor regnvandet opsamles fra tage og bruges til at skabe LED-belysning på p-pladsen. Resultatet vil være færre parkeringsskader og bøder samt god service til kunderne.

– Set med forsikringsøjne er det selvfølgelig glædeligt, når der nytænkes og skabes løsninger på fremtidens udfordringer, som samtidig også nedsætter skadesdelen, siger Claus Hanfgarn, GF Fyn.

DM-finale, Odense
Foto: GF Fonden, Projektleder Henrik Thise (tv) med skoleeleverne fra Odense.