Hvert år opereres mere end 40.000 danskere for grå stær, og hver 10. dansker over 60 år lider af AMD – også kaldet alderspletter på nethinden. Men mange tilfælde af de to folkesygdomme kan faktisk undgås eller begrænses med den rette kost. Lisbet Jensen fra LJ Optik i Odense foreslår, at du bl.a. sætter chokolade, fed fisk, havtorn og grønne grøntsager på menuen, hvis du vil investere i dine øjnes sundhed.

Foto: LJ Optik

Vi læser ofte om kostens indflydelse på, hvordan vores hjerte, lunger og nyrer fungerer – men de færreste tænker over, at man også kan få sundere øjne ved at spise bestemte fødevarer.

– Både AMD og grå stær opstår, fordi øjet udsættes for skadelig blå stråling fra sollyset. Næringsstofferne lutein og zeaxanthin, der findes naturligt i øjet, fungerer lidt som en indbygget solbrille, der filtrerer mange af de skadelige blåviolette stråler fra. Men desværre falder niveauet af de to stoffer i takt med alderen – og det er derfor en god idé at øge indtaget gennem kosten, fortæller Lisbet Jensen fra LJ Optik.

Kost der styrker øjnene
Amerikanske studier viser, at man kan nedsætte risikoen for øjensygdomme med op mod 71 pct., hvis man spiser og lever sundt. Antioxidanter og bakteriehæmmende flavonoider – en række bioaktive stoffer med bl.a. antiinflammatorisk virkning – har vist både at kunne lindre og forebygge øjensygdomme. Især ved AMD har et forhøjet indtag af bl.a. C- og E-vitamin samt zink vist at kunne nedsætte risikoen for tab af synsevne.

– Vores øjne bliver i høj grad påvirket af ”helkropssygdomme” som fx forhøjet blodtryk, hjertelidelser og diabetes, og ofte kan disse sygdomme faktisk ses i øjet. Det er nemlig det eneste sted på kroppen, hvor man har direkte adgang til at se blodkarrene. Et ustabilt blodsukker kan f.eks. skabe forandringer i blodkarrene i nethinden. Det kan derfor være vigtigt at mindske indtaget af hvidt brød og i det hele taget begrænse mængden af stivelse i kosten, hvis man vil give sine øjne de bedste betingelser, fortæller Lisbet Jensen.

Foto: LJ Optik

Man kan ikke starte for tidligt
Man behøver dog ikke lide af en alvorlig øjensygdom, før det giver mening at sætte fokus på en ”synsvenlig” kost. Vores omgivelser er nemlig i stigende grad uvenlige over for vores øjne – især vores tårefilm, der sørger for at holde øjet vådt og bekæmpe bakterier udefra. Megen skærmtid, tørt indeklima samt aircondition i biler og butikker belaster tårefilmen langt mere, end den er skabt til at håndtere – og her kan den rette kost også være en stor hjælp, fortæller Lisbet Jensen:

– Der findes mange gode hjælpemidler til tørre øjne, men hvis man vil gå den naturlige vej, kan omega 3-fedtsyrer gøre rigtig meget. I virkeligheden kræver det ikke så meget at gøre en indsats for sine øjne. Problemet er, at man som ung ikke kan forestille sig konsekvenserne ved de her øjensygdomme, fordi de jo typisk først slår igennem, når man er 60-70 år. Men det er lidt ligesom en pensionsopsparing: Jo tidligere man begynder, jo mere lønner det sig senere i livet, konstaterer hun.

Øjendråber kan hjælpe her og nu
Hvis man allerede sidder og gnider sig i øjnene ved bare at læse artiklen her, anbefaler Lisbet Jensen, at man kigger ind i butikken og får en snak om generne.

– Det er vigtigt at kigge på – og måske revurdere – sin kost, hvis man ønsker at holde sine øjne friske og klare, men det er mindst lige så vigtigt, at man får gjort noget ved problemet, så snart det bliver generende for ens dagligdag. Øjendråber kan være en stor hjælp for mange, men det er bedst at tage en snak med sin optiker, før man begynder at dryppe øjnene, så vi kan vejlede om den rette behandling, slutter Lisbet Jensen, LJ Optik i Odense.