Landets skoleelever i grundskolens ældste klasser og på ungdomsuddannelserne inviteres nu til at nytænke H.C. Andersens eventyr “Fyrtøjet”. Det sker i konkurrencen “De Eventyrlige Lege,” hvor eleverne skal slippe fantasien løs i kampen om førstepræmien på 10.000 kr. Bag konkurrencen står H.C. Andersen Fonden og den odenseanske kulturfestival H.C. Andersen Festivals.

Når H. C. Andersens verdensberømte eventyr bliver ved med at fascinere børn og voksne, er det blandt andet fordi, at de rummer uanede muligheder for nytænkning og kreativitet. De muligheder skal landets skoleelever nu benytte sig af i konkurrencen “De Eventyrlige Lege,” hvor eleverne skal skabe et kreativt produkt med udgangspunkt i eventyret “Fyrtøjet”. Og det er kun fantasien, der sætter grænser for elevernes bidrag, der både kan være film, musik, dans, tekster, malerier eller skulpturer.

“De Eventyrlige Lege” arrangeres af H.C Andersen Fonden og H.C. Andersen Festivals, og her glæder man sig over, at det nu bliver en landsdækkende konkurrence.

Det er første gang, at skoleelever fra hele landet kan deltage i “De Eventyrlige Lege”. Første udgave af konkurrencen, der kun var for fynske elever, er netop nået til finalen, der afvikles i forbindelse med årets H.C. Andersen Festivals i Odense i uge 34.

Første udgave af “De Eventyrlige Lege” har været en kæmpe succes, så nu glæder vi os til at folde konkurrencen ud for hele landet. Vi er blevet bekræftet i, at de unge elsker at boltre sig i H.C. Andersens univers, og jeg har været meget imponeret over, hvor kreativt, alsidigt og opfindsomt de unge omsætter H.C. Andersen til nutiden,” siger Peter Bøgholm, direktør for H.C. Andersen Festivals.

Glæden deles hos H.C. Andersen Fonden, hvor man mener, at konkurrencen er med til at bygge bro mellem nutiden og det historiske.

“Når H.C. Andersens eventyr er kendt i hele verden, er det fordi, de bliver ved med at fascinere os, og fordi de rummer uanede muligheder for nytænkning. Første udgave af “De Eventyrlige Lege” vidner om en ungdom, der kender deres H.C. Andersen, og som er gode til at forstå ham på deres måde – og i øvrigt tør sætte sig selv og deres generations identitet på spil ved at være personlige og vise mod og ærlighed. Jeg er imponeret over, hvordan eleverne er i stand til at bygge bro mellem det historiske og det moderne i et godt mix mellem det klassiske og det meget kreative i nutidens genrer og medier,” siger Jens Thodberg Bertelsen, leder af H.C. Andersen Fonden og medlem af juryen.

Eleverne bliver delt op alt efter, om de går i 8.-10. klasse eller på en ungdomsuddannelse. I hver kategori er der tre pengepræmier på højkant – vinderen får 10.000 kr., der er 7.000 kr. til andenpladsen, mens tredjepladsen belønnes med 5.000 kr. – men først skal man sikre sig en plads i finalen. De kreative produkter skal indsendes senest fredag 1. marts 2019, hvorefter de tre bedste produkter i hver kategori nomineres til finalen, som afholdes under H.C. Andersen Festivals 2019.

I vurderingen af de kreative produkter lægger dommerne vægt på deltagernes forståelse, fortolkning og formidling af “Fyrtøjet”, ligesom der lægges vægt på deltagernes inddragelse af en eller flere af de værdier, som kendetegner H. C. Andersens univers.

Skoler og ungdomsuddannelser, der er interesserede i “De Eventyrlige Lege”, kan læse mere om konkurrencen på www.hcandersen.org/da/uddannelse/eventyrligelege

Praktiske informationer – Hvem kan deltage?
Alle elever i grundskolens 8.-10. klasse og på ungdomsuddannelserne kan deltage i konkurrencen. Eleverne kan deltage enkeltvis, som gruppe eller som samlet klasse, men hver klasse kan kun deltage med ét bidrag. Hovedpræmierne skal deles med hele klassen.

Hvad kan man indsende?
Det er kun fantasien, der sætter grænser for det kreative produkt, der både kan være: Film, musik, dans og drama (længde, max tre minutter pr. bidrag) Tekster i form af noveller, eventyr, digte, fortællinger, essays mm. (max 750 ord pr. bidrag) Billeder og fotos, Skulpturer, tegninger, klip eller malerier.

Hvordan skal bidraget indsendes?
Bidragene skal afleveres i digital form (max fem filer ((pdf, jpg, word-format)) eller via link til video uploadet på YouTube. Foruden selve bidraget afleveres også et beskrivelsesark, som kan downloades her www.hcandersen.org/uddannelse/eventyrligelege. Man kan sende billeder, film og tekster til eventyrligelege@sdu.dk.

Konkurrencens forløb:
Eleverne skal inden fredag 1. marts 2019 indsende et kreativt produkt, som skal rumme et eller flere motiver i H. C. Andersens eventyr “Fyrtøjet”. Onsdag 1. maj nomineres de seks finalister, som går videre til finalen, der afholdes under H. C. Andersen Festivals 2019.

Yderligere information:
For yderligere information om H.C. Andersen Fonden og H.C. Andersen Festivals kontakt: Jens Thodberg Bertelsen, leder af H.C. Andersen Fonden/Uddannelse, tlf.: 2521 5390, mail: jens.t.bertelsen@gmail.com.
Rikke From Larsen, marketingschef, H.C. Andersen Festivals, tlf.: 2284 0885, mail: rikke@hcafestivals.dk

Fakta om H.C. Andersen Festivals:
H.C. Andersen Festivals finder sted hvert år i uge 34 i Odense. I 2018 afvikles festivalen for sjette gang
H.C. Andersen Festivals samler tusindvis af mennesker gennem kultur og oplevelser, der fylder Odenses gader og stræder med liv, farve og lys i én af byens allerstørste tilbagevendende begivenheder

Et stort og bredt udvalg af fortællere, kunstnere, gadeperformere og musikere formidler på hver deres måde H.C. Andersens evigt aktuelle univers og størstedelen af de mange events er gratis.

H.C. Andersen Festivals er med stærk lokal forankring og internationalt udsyn med til at sætte en tyk streg under Odense som en levende og farverig by.

H.C. Andersen Festivals er en almennyttig forening og i høj grad skabt med opbakning fra det fynske erhvervsliv, der med sine sponsorater er med til at finansiere festivalen.

Festivalen ledes af en bestyrelse med Brian Djernes som bestyrelsesformand. Peter Bøgholm er direktør for festivalen.  Alt kan ske under H.C. Andersen Festivals