Der skal farver på, og brillerne skal være mindre. Sådan lyder hovedoverskrifterne fra efterårets brillemesse, som den lokale optiker Lisbet Jensen fra LJ Optik besøgte i weekenden for at hente ny inspiration til hylderne – og se nærmere på de tendenser, der kommer til at præge efterårets brillemode.

Foto: LJ Optik

Sommerens hedebølge er blevet afløst af efterårsvejr – og når årstiderne skifter, skifter moden som regel også. Det gælder også brillemoden. Derfor deltog Lisbet Jensen fra LJ Optik i weekenden sammen med flere hundrede andre OptikTeam-butikker på efterårets brillemesse i Kolding.

Og her var særlig én tendens ikke til at komme udenom: Farver.

– Denne sæson skal der farve på brillestellene, det er helt tydeligt. Både afdæmpede farver og dem med masser af knald på – så alle kan være med, uanset om man er til ”larm” eller et mere dæmpet udtryk, siger Lisbet Jensen fra LJ Optik.

Og vil man være med helt fremme, skal man gå efter en rød eller blå brille til efteråret. I hvert fald hvis man spørger Charlotte Ellegaard, der er marketingchef hos Design Eyewear Group. Med seks forskellige brillebrands – bl.a. danske ProDesign og Kilsgaard og franske Face a Face – i sin stald, har hun om nogen fingeren på pulsen, i forhold til hvad der rører sig inden for brillemode:

– Vi kommer til at se rigtig meget i forskellige nuancer af rød – lige fra sart rosa til knaldrød og varm bourgogne. Også den blå palette bliver bragt meget i spil, og så fortsætter transparens med at være in. Transparente materialer giver lethed og et smukt farvespil, som er et gennemgående tema i efterårets kollektioner, fortæller hun.

Nu vender det: slut med helt store briller
I flere sæsoner har brillerne næsten ikke kunnet blive store nok, og særligt meget store runde briller har længe været et hit:

– Nu begynder det at gå den anden vej, og brillerne bliver mindre igen. Er man vild med store briller, er der stadig mange modeller, som henter inspiration i fx 70’ernes designstil – nu er stellet til gengæld lidt tyndere, så udtrykket bliver lettere, forklarer Charlotte Ellegaard.

Og netop tendensen med tynde stel går hånd i hånd med en anden af efterårets store tendenser: lette materialer.

– Materialer som titanium, aluminium og tynde acetater bliver brugt meget. Aluminium er fx et meget stærkt materiale, så derfor kan man gøre stellet tyndt, uden at det går ud over brillens holdbarhed. Og som et ekstra plus er de lette materialer ikke bare smarte, men også behagelige at have på, siger Charlotte Ellegaard.

Lad optikeren guide dig
Nu hvor Lisbet Jensen er hjemme igen efter nogle inspirerende dage i Kolding, er hun klar til at vejlede odenseanerne i efterårets brillekøb – og selvom hun altid har øje for, hvad der er ’in’ i modebilledet, er der andre – og mindst ligeså vigtige faktorer – som spiller ind, når man skal have nye briller:

– Noget af det allervigtigste er, at brillernes form harmonerer med ens ansigtsform, og at farven passer til ens hår-, hud- og øjenfarve. Briller skal få det bedste frem i ens ansigt – og så skal de selvfølgelig være rare at have på. Det er mindst ligeså vigtige faktorer, når vi rådgiver vores kunder om deres valg af stel til efteråret, slutter Lisbet Jensen.