OUH skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om det nye udstyr:

En milliondonation til indkøb af et nyt såkaldt massespektrometer til Odense Universitetshospital kan være med til at finde danskere, som går rundt med en livsfarlig udposning på legemspulsåren i maven helt uden at vide det.

Når en udposning på legemspulsåren i maven springer, kan det potentielt være dødeligt i løbet af få minutter. Og rigtig mange går rundt med en udposning helt uden at vide det.

Det kan en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formål måske lave om på. Donationen vil gå til indkøb af et nyt, avanceret massespektrometer til forskerne på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi (KBF) på Odense Universitetshospital.

Massespektrometeret kan måle indholdet af mere end tusind forskellige proteiner samtidigt i de blodprøver, som analyseres, og herved potentielt være med til at udvikle en test for udposninger, forklarer overlæge og professor Lars Melholt Rasmussen fra KBF.

– I første omgang vil vi anvende Massespektrometeret til at undersøge, om vi via en simpel blodprøve kan konstatere, om patienterne har en udposning på legemspulsåren, et såkaldt abdominal aortaaneurisme. I dag bliver udposningerne ofte kun fundet i de farlige akutte tilfælde eller ved tilfældigheder i forbindelse med for eksempel CT- eller ultralydsscanninger for andre sygdomme, forklarer han.

Brister en udposning på legemspulsåren kan det have dødelige konsekvenser.

-Udposningerne giver oftest ingen symptomer, før de ved eventuel bristning bringer patienten i akut og umiddelbar livsfare, hvor døden i værste fald kan ske inden for få minutter. Jo større udposning, jo større er risikoen for at den brister, og derfor vil vi gerne finde udposningerne hurtigt, så vi kan overvåge patienten tæt og se, om udposningen når en størrelse, hvor vi skal operere, forklarer professor Jes Lindholt fra OUH’s Hjerte- Lunge- og Karkirurgisk Afdeling, der sammen med Lars Melholt Rasmussen skal drive det nye forskningsprojekt.

Forskerne vil ved at analysere blod fra lang række patienter med og uden kendte udposninger finde proteinsignaturer som markør for at en udposning er til stede, og håbet er på sigt at udvikle en blodprøveanalyse til klinisk brug.