Dørkarme er et yderst undervurderet produkt. Mange tænker ikke over, hvad en dørkarm er, eller hvad den skal gøre godt for – og her går mange forbrugere glip af vigtig viden, som kan få betydning for pengepungen, hverdagen og ikke mindst dørens funktion og æstetiske look.

Hvis du – som mange andre – tror, at dørkarmen blot er en simpel træramme i væggen, som holder døren med et par hængsler, så kan du godt tro om igen. Dørkarmen spiller nemlig en vigtig rolle for selve døren og dens funktioner. Man kan sige, at dørkarmen på en måde faciliterer døren, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken slags karm du vælger at montere din dør i. Sådan lyder budskabet fra tømrermester Brian Rasmussen, som er uddannet SWEDOOR Dørmand og således specialiseret inden for dørproducentens produkter.

Han anbefaler, at hvis man er på udkig efter specielle funktioner i døren, så skal man tænke i helhedsløsninger med både dør og karm som én pakke. Brian Rasmussen giver her et bud på fire ting om dørkarmen, som overrasker mange danskere.

Gerigter og dørkarm er ikke det samme
De lister, som indrammer døren enten med blanke, stilistiske overflader eller klassiske almue folder, omtales tit som dørkarmen i mundheld. Men disse lister har intet med dørkarmen at gøre, de kaldes gerigter og skjuler overgangen mellem væggen og den rigtige dørkarm. Dørkarmen sidder nemlig inde i dørhullet, og dens vigtigste funktion er at bære døren og bidrage til, at døren fungerer som den skal.

Karmen opsnapper støj
Er du på jagt efter døre, der lægger en dæmper på lyden mellem værelserne, skal du naturligvis gå efter støjreducerende døre. Men glem ikke at se efter en støjreducerende karm også, som kan sætte prikken over i’et på din støjreducerende dør. Støj rejser nemt gennem sprækker, og derfor bør du supplere dine døre med en karm med dæmpeliste, så dør og karm slutter tæt og holder støjen ude.

Skæve vægge? Prøv en fleksibel karm
Et ældre hus med mange år på bagen har en unik charme, som mange boligkøbere falder for. Men med charmen kommer også de små finurligheder, som ofte volder problemer i renoveringsprojekter. Måske er der niveauforskel på gulvene, eller døråbningen har forskellige mål.  Men det kan løses med ”fleksible karme”, som kan tilpasses murtykkelsen og udligne eventuelle skæve vinkler.

Vær opmærksom på knaster
Inden du køber nye karme, så overvej om det ikke kan betale sig at investere i knastfrie karme og gerigter. Med tiden vil knaster nemlig træde frem med en kedelig gullig plet der, hvor malingen før dækkede over de naturlige mørke fremkomster. I den lange ende kan det nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis karmene skal males om, eller udskiftes igen pga. de grimme pletter, som bryder dørenes flotte, æstetiske look.