Mere end 300.000 danskere har svært ved at styre købelysten. De er afhængige af den kortvarige lykkefølelse, det giver at bruge dankortet i de fysiske butikker eller trykke “køb” på webshops. Det er et stigende problem, mener lokal misbrugsekspert.

Internetshopping er vejen til afhængighed
Vi behøver ikke længere rejse os fra sofaen for at shoppe. Med få klik kan vi nemlig købe lige det, vi ønsker os. For nogle er den øgede tilgængelighed praktisk og smart. Det betyder, at man kan ordne indkøb, bestille sommerferie eller let kan købe det, de mangler i garderoben. For andre er det svært at styre.

Et skjult misbrug, der fortjener opmærksomhed
Ifølge Søren Skensved fra Dansk MisbrugsBehandling er købemani et problem, der fortjener mere opmærksomhed end det får i dag. Der bliver nemlig flere og flere danskere, der har svært ved at styre købetrangen:

“Vi modtager flere og flere henvendelser fra personer, der har mistet kontrollen over deres økonomi, fordi de ikke kan stoppe med at shoppe. Det får et kick, når de køber nyt og har brug for professionel behandling for at komme tilbage på sporet.”

Shopaholics svigter familien
De fleste shopaholics gør alt hvad de kan for at holde deres afhængighed skjult – de er grundige og gode til det. De ved nemlig godt, at det kan få store konsekvenser, hvis familien eller kæresten opdager, at forbruget er løbet løbsk.

Hemmeligholdelsen betyder, at de nærmeste oplever det som et stort svigt, når de opdager misbruget. Det betyder desværre også, at personer, der lider af købemani, i mange tilfælde har nået at ruinere sig selv, har gæld, de ikke kan betale, eller har ødelagt familiens økonomi, inden problemet kommer op til overfladen.

Symptomer på købemani
Personer med købemani går stille med dørene. De opretter nye konti for at kamuflere deres køb, tager hurtiglån for at få råd, gemmer deres nyindkøb og lyver om, hvad ting har kostet – og så bruger de deres penge først på måneden. Du kan læse mere om sidstnævnte i artiklen her, der bl.a. forklarer, hvorfor julen er ekstra svær for shopaholics.

Behandlingsmuligheder i Danmark
Kender du en, der har svært ved at styre sin købelyst? Eller kæmper du selv med problemet? Så er der hjælp at hente. Købemani er nemlig en anerkendt psykisk lidelse, der kan og bør behandles professionelt med henblik på at blive økonomisk ansvarlig og genoprette tilliden til de pårørende, hvis liv og økonomi har været påvirket af afhængigheden.