Næsten halvdelen af odenseanerne undgik i 2018 tandlægen. Fire ud af ti lider af tandlægeskræk, der hos mange bunder i en dårlig oplevelse i barndommen. Få tandlægens råd til at komme frygten til livs.

Tandlægeskræk, foto: Epicent

 

Trods nutidens teknologi ser mange stadig tandlægebehandling som smertefuld, og det kan være forklaringen på, at næsten hver anden odenseaner undgik at besøge tandlægen i 2018, som seneste tal fra Danmarks Statistik viser.

 

Cirka 40 procent af danskerne bliver nemlig nervøse, bange eller slet og ret skrækslagne, hvis der er udsigt til et besøg hos tandlægen. Det fortæller Rod Moore, der er doktor i odontologi på Aarhus Universitet. Mens 30 procent har det i mildere former, lider ti procent af den voksne befolkning af tandlægeskræk i så svær en grad, at de enten undgår eller udsætter behandling som følge heraf.

 

– Dem, der har den værste angstform, og som undgår tandlægen i årevis, har i cirka 80 procent af tilfældene haft en dårlig oplevelse i forbindelse med en tandlægebehandling, inden de fyldte 12 år. En anerkendende pædagogisk tilgang er vejen frem, og det er heldigvis mit indtryk, at tandlæger i dag er blevet mere opmærksomme på og bedre til at håndtere tandlægeskræk end tidligere, fortæller Rod Moore.

 

Øget fokus på tandlægeskræk

For at gøre tandlægebesøget så godt som muligt for nervøse eller bange patienter fokuserer tandlægen Godt Smil i Odense i høj grad på, hvordan man skaber trygge rammer. Ofte bunder tandlægeskræk i en dårlig relation til en tandlæge, og ikke i den konkrete behandling. Ifølge Dadi Hrafnkelsson, der er tandlæge hos Godt Smil i Odense, kan en række gode råd hjælpe mange til en bedre oplevelse.

 

Fem råd til at håndtere tandlægeskræk

  1. Det vigtigste er, at du føler dig tryg ved din tandlæge. Det betyder, at personen skal tage dit udgangspunkt og din frygt for situationen alvorligt. Hvis du ikke oplever dette, bør du overveje, om du har den rigtige tandlæge.
  2. Det kan skabe tryghed, hvis du ved præcist, hvad der skal ske. Spørg eventuelt, om der er mulighed for et uforpligtende møde, hvor tandlægen gennemgår behandlingen trin for trin, og hvor du har mulighed for at spørge ind til alt, du måtte være i tvivl om.
  3. Det er vigtigt at slappe ordentligt af under behandlingen. Det kan i mange tilfælde hjælpe at forberede sig med afspændingsøvelser, og det kan også have en afstressende og beroligende effekt, hvis du har den rigtige musik i ørerne.
  4. Forsøg at være så udhvilet som muligt. Det hjælper dig til at slappe af, og ved at planlægge besøget hos tandlægen om formiddagen, hvor man typisk er mest udhvilet, undgår du samtidig at gå og vente mange timer umiddelbart inden, hvor nervøsiteten er på sit højeste.
  5. Spørg ind til, hvilke muligheder der er for bedøvelse, der kan gøre behandlingen så smertefri som muligt. I nogle tilfælde tilbydes sedering i kombination med lokalbedøvelse. Her kombineres smertestillende og beroligende medicin for at give en bedre helhedsoplevelse.

 

Fakta om tandlægeskræk

 

  • Det anslås, at cirka 40 procent af voksne danskere lider af tandlægeskræk i sværere eller mildere grad.
  • Omkring ti procent af voksne danskere er ekstremt bange for tandlægebehandling og undgår eller udsætter derfor behandling.
  • De værste tilfælde af tandlægeskræk skyldes for det meste dårlige oplevelser hos tandlægen som barn.
  • Tandlægeskræk kan resultere i ødelagte tænder, der både kan påvirke tyggeevne, udseende, samvittighed og selvværd.
  • Med de rigtige behandlingsmetoder vil de fleste mennesker med tandlægeskræk være i stand til at gå til tandlæge regelmæssigt.