Efterspørgslen på robotplæneklippere er så stor, at XL-BYG Centerbyg nu uddanner specialister på området. Salgsassistent Jesper Henriksen giver her fem råd til køb af robotplæneklipper.

Mosset forsvinder i plænen, man skal næsten ikke bruge noget tid på det, og så er der hverken larm eller benzinos forbundet med græsslåning mere. Det er de vigtigste årsager til robotplæneklippernes succes i Odense og omegn forklarer Salgsassistent Jesper Henriksen fra XL-BYG Centerbyg i Odense, der netop er blevet specialuddannet inden for robotplæneklippere.

Efterspørgslen på robotplæneklippere er eksploderet i de seneste år, hvor markedstal fra de samlede danske forhandlere viser, at salget af de små haverobotter er fordoblet siden 2017. Samtidig er salget af benzinplæneklippere faldet med over 40 procent. Det kan mærkes hos XL-BYG på Gørtlervej i Odense.

Robotstøvsuger, foto: XL-Byg

Kigger man ud over vores haveafdeling, så er det nemt at se, at robotterne er blevet populære. Vi har aldrig haft så mange robotplæneklippere i sortimentet før. Men medaljen har også en bagside – i hvert fald for de forbrugere, der køber uden hjælp fra fagfolk. Personligt har jeg fulgt markedet i flere år, og det er virkelig blevet indviklet for lægfolk at spotte, hvad der adskiller de forskellige modeller fra hinanden. Det har medført, at flere og flere gør et fejlkøb, siger Jesper Henriksen

For at kunne give en præcis rådgivning ud fra kundens behov bruger Jesper Henriksen og kollegerne ofte det trick, at de finder et satellitbillede af den relevante grund frem på Google Maps og gennemgår havens størrelse og kompleksitet sammen med kunden.

Jesper Henriksen giver her XL-BYG Centerbygs fem råd om, hvordan man undgår at gøre et fejlkøb, når man handler robotplæneklipper.

Havens areal – Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, hvor stor din have er. På den måde sikrer du dig den bedste græsslåning. Robotterne kan fås til at klare arealer fra 1 til 20.000 kvadratmeter.

Plænens kompleksitet – Har din have mange bede, smalle passager, træer, flagstang, buske og legeredskaber, skal du gå efter en maskine, der kan klippe et større areal, end din plæne egentlig er. Derudover skal du også være opmærksom på, at enkelte haver kan være så komplekse, at de slet ikke egner sig til en robotplæneklipper.

Stejle hældninger – Det er vigtigt, du finder ud af, hvor stejle hældninger der er i din have. De fleste robotter kan klare en hældning på 25 procent. Har din have stejlere bakker, findes der i langt de fleste byggemarkeder specialmodeller, der kan klare stigninger på op til 45 procent.

Hvor skal robotten bruges – Skal robotten klippe plæner, der ikke er forbundet, som for eksempel for- og baghaven, bør du vælge en maskine, hvor det er let at oprette en sekundær zone. Vil du bruge robotplæneklipper i sommerhuset, kræver det en separat maskine, og det kan være smart at købe en model med app-styring, så du får besked, hvis maskinen er kørt fast.

Hvornår må robotten være aktiv – Er du typen, der elsker at være i haven, og har du måske også børn, der leger i den, så skal du overveje at købe en lidt dyrere model, der kan klippe større arealer. En robot med overkapacitet kan klippe plænen hurtigere og behøver derfor slet ikke forstyrre jer, når I vil nyde haven.

 XL-BYG Centerbyg er en del af XL-BYG kæden, der med sine 107 forretninger og en omsætning på godt 8,5 milliarder kroner er én af Danmarks største byggevarekæder med en stor webshop. Kæden henvender sig både til professionelle og private. www.xl-byg.dk