Odense Kommune har som følge af vinterkulden aktiveret sit vinterberedskab for hjemløse og er i tilfælde af særligt kolde perioder parat til at overgå til sit kulde- og frostberedskab. – Ingen borgere skal risikere at dø af kulde på gaden i Odense, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro.

Selv om antallet af hjemløse, der sover på gaden i Odense, sandsynligvis er under 10, har Odense Kommune haft fokus på de såkaldte ‘gadesovere’ siden midten af november.

– Det er meget simpelt. Ingen borgere skal risikere at dø af kulde på gaden i Odense. Derfor er vi særligt opsøgende, når vinterkulden sætter ind. Når temperaturen falder til minus fem grader og derunder, styrker vi vores opsøgende indsats yderligere og bliver endnu mere insisterende på at tilbyde overnatning inden døre, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro.

Da det er frivilligt, om en hjemløs vil tage imod et tilbud om at overnatte på natvarmestue eller forsorgshjem, består vinterindsatsen især i at opsøge og tilbyde de hjemløse en plads indenfor i varmen.

Derfor deltager vagtfirmaer, Cityforeningen, restauranter, indehavere af parkeringskældre, OBC, politi og andre medlemmer af netværket ‘Den inkluderende by’ også i arbejdet med at spotte og videregive oplysninger til kommunens Udsatteteam, der så tager kontakt til borgeren.

Når temperaturen falder til minus fem grader, og i tilfælde af snestorm, aktiveres kulde- og frostberedskabet. Det indebærer, at Udsatteteamet i højere grad en normalt er på gaden i dagtimerne og på skæve tidspunkter tidlig morgen og sen aften på hverdage for at se, om der er hjemløse, der sover udenfor og har brug for hjælp.

Samtidig samarbejder kommunen med natvarmestuen i Østergade om at etablere nødovernatningspladser, hvis der opstår pladsproblemer.

Ved seneste nationale kortlægning af hjemløshed i 2019 vurderede man, at der var cirka 125 hjemløse personer i Odense, svarende til 0,6 hjemløs borger pr. 1000 indbyggere. Det er færre end i andre storbykommuner som København (2,3), Aarhus (2,2) og Aalborg (1,2).

En af forklaringerne kan være, at Odense siden 2010 har været en af de kommuner i landet, der mest systematisk har gjort brug af Housing First-tilgangen, hvor man indledningsvis fokuserer på at skabe en stabil og permanent boligsituation med den nødvendige støtte

Efter planen skal der ske en ny kortlægning af hjemløse i februar 2022.

Udsatte-teamet kan kontaktes via udsatteteamet@odense.dk og på tlf. 63755700 i dagtimerne på hverdage, mens akutte henvendelser om aftenen, om natten og i weekenderne henvises til Fyns Politi på tlf. 114.