Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Debat om hadforbrydelser

maj 3 16:30 - 18:30

Selvom vi skriver 2018, er der mennesker, der alene på grund af deres fremtoning, seksualitet eller kønsudtryk ikke kan gå på gaden uden at frygte at blive overfaldet. Overfaldet af personer, der føler sig berettiget til at overfuse, true eller begå grov vold mod mennesker, der adskiller sig fra andres opfattelse af, hvordan “man” bør og skal se ud, opføre sig og leve sit liv.

Foto: ABW

Det er grunden til, at AIDS-Fondet i en debat torsdag den 3. maj i foreningen Lambdas lokaler i Odense sætter fokus på hadforbrydelser, og hvad vi som samfund kan gøre for at forebygge dem.

I debatten, der finder sted i forbindelse med Odense Mangfoldighedsfest, deltager blandt andre fynske politikere, herunder Vicky Bender Lorenzen (SF) og Christoffer Lilleholt (V) samt leder af Nærpolitiet Vollsmose Per Franch. Deltagerne vil blandt andet diskutere behovet for at udvide de lovgivningsmæssige rammer for, hvornår et overfald kan kategoriseres som en hadforbrydelse:

“Som samfund kan og skal vi gøre langt mere for at forebygge hadforbrydelser. For selv om Danmark for de fleste er et trygt land at leve i, så ser vi desværre alt for tit, at hadforbrydelser er en uhyggelig realitet, der som et lyn fra en klar himmel kan ramme mennesker, som på den ene eller anden måde skiller sig ud fra de fremherskende normer for fx seksualitet og kønsudtryk – herunder homo- og biseksuelle personer og transpersoner”, forklarer seniorkonsulent i AIDS-Fondet Anne Sofie Fraenkel og fortsætter:

“En del af løsningen kunne være at bringe dansk lovgivning i bedre overensstemmelse med de internationalt vedtagne rammer for, hvornår en forbrydelse kan takseres som en hadforbrydelse.”.

Ud over behovet for at styrke lovgivningen på området vil debattørerne drøfte, hvordan myndigheder og civilsamfund kan arbejde sammen om at imødegå kulturelt betingede forestillinger om “rigtige” og “forkerte” måder at være menneske på:

“En stærk lovgivning på området sender et klart signal om, at vi som samfund ikke vil acceptere hadforbrydelser i nogen form. Samtidig er det helt nødvendigt, at vi også ser kritisk på de normer og strukturer, der er med til at skabe grobund for hadforbrydelser. Nogle mennesker mener jo, de har ret til at chikanere, true eller endda begå vold mod personer, der ikke lever op til deres opfattelse af, hvordan man skal være menneske – herunder flere af de målgrupper, vi arbejder for i AIDS-Fondet. Derfor skal en lovgivningsmæssig indsats gå hånd i hånd med en bredere indsats for at skabe et samfund med bedre plads til forskellighed, og hvor man har ret til at være den, man er, uden at skulle frygte chikane, trusler og vold”, siger Anne Sofie Fraenkel.

Hvad: debat om hadforbrydelser

Hvornår: torsdag den 3. maj kl. 16.30-18.30

Hvor: foreningen Lambdas lokaler, Brogade 3, Odense

Hvem:
• Vicky Lorenzen (SF), Region Syddanmark
• Christoffer Lilleholt (V), Odense Byråd
• Per Franch, leder af Vollsmose Nærpoliti og medlem af Udsatterådet i Odense
• Lisbeth Garly Andersen, Institut for Menneskerettigheder
• Sarah Baagøe, foreningen Lambda og Mangfoldighedsfesten i Odense
• Louise Bro Davidsen, Dansk Kvindesamfund
• Debatten modereres af Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet

Detaljer

Dato:
maj 3
Tidspunkt:
16:30 - 18:30

Sted

Lambda
Brogade 3
Odense, 5000
+ Google Map