Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Merkurpassage

november 11 15:15

En merkurpassage er i princippet det samme som en solformørkelse. Blot er det Merkur, som skygger for Solen og da Merkur er længere væk end Månen, ses den kun som en ganske lille plet, der langsomt bevæger sig hen over solskiven i løbet af nogle timer.

Merkur bruger kun 3 måneder til en tur omkring Solen, Jorden bruger som bekendt ét år. Under de mange omkredsninger sker det en sjælden gang, at Merkur, set fra Jorden, passerer direkte foran Solen, så den ses som en lille sort plet mod Solens lysende skive. Merkurpassager er forholdsvis sjældne. De forekommer med uregelmæssige tidsintervaller, og der kan gå op til 13 år mellem to passager, men de kan også indtræffe med kun 3½ års mellemrum. Senest synlige fra Danmark var i maj 2016, næste gang bliver i november 2032.

Merkur er meget lille. Den lille sorte plet fylder under den aktuelle passage kun 1/194 af Solens diameter, hvilket betyder, at planeten ikke kan ses med det blotte øje, men kun gennem en kikkert eller et astronomisk teleskop, men det skal på det kraftigste understreges, at man naturligvis kun må anvende et teleskop eller en prismekikkert med særligt solfilter.

I Odense begynder passagen kl. 13:35:31 og der er adgang til Munkebjergskole Observatoriet fra kl. 13:15.

For mere information klik her.

Del på sociale medier

Detaljer

Dato:
november 11
Tidspunkt:
15:15

Sted

Munkebjergskolens Observatorium
Fengersvej 6
Odense M, 5230 Danmark
+ Google Maps
Del på sociale medier