Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Rolig, urban, effektiv og let

april 16 - maj 7

Odense Letbane P/S har onsdag 11. april præsenteret det endelige design af letbanevogne, stationer og transportsystem. Det er resultatet af en grundig proces med input fra både fagfolk og kommende brugere for at sikre, at design og funktionalitet går op i højere enhed, som passer til Odense.

Foto: Odense Letbane

Lys og indbydende. Funktionel og lettilgængelig. Moderne og urban. Nordisk stil med et tydeligt Odense-aftryk.

Der er nogle af de stikord, som man kan knytte på det endelige design af Odenses kommende letbanestationer og -vogne, som i dag, onsdag 11. april, er vist frem ved et arrangement i Odeon. Ved samme lejlighed blev også logoet og farveskalaen, som Odense Letbane kommer til at benytte, når den kommer i drift, præsenteret.

De to primære farver, som odenseanerne vil komme til at forbinde med letbanen, bliver en lys beige, som togene bliver malet i. Samt en rød signalfarve, der indgår i logoet, og som blandt andet bliver brugt til at markere dørene i letbanevognene.

– Farverne skal tegne letbanen i mange år. Derfor er det vigtigt, at de kan forbindes til byen, og at odenseanerne kan spejle sig i dem. Odenses arkitektur er især kendetegnet ved brugen af røde teglsten samt smukke fortove i gule klinker, som man finder mange steder. Det er herfra, inspirationen til letbanens farver er kommet. Men samtidig skal farverne jo også pege fremad – lige som letbanen. Derfor er de blevet ‘knækket’ en smule over i en lysere tone for at give dem et moderne twist, forklarer Mogens Hagelskær, administrerende direktør for Odense Letbane P/S.

Odenses letbanevogne bliver i det hele taget lyse i udtrykket. Også indvendigt vil der være stor brug af lyse materialer på både gulv, vægge og loft. Sæderne vil skille sig ud, da Odense Letbane får fremstillet betræk i en varm, rød farve for at indbyde til brug. Det samme vil forskellige former for information på skærme, skilte og piktogrammer, som for kontrastens og synlighedens skyld bliver holdt i sort.

Foto: Odense Letbane

Det funktionelle spiller generelt en stor rolle i de valg, der er truffet undervejs i designprocessen. Et stort flex-areal samt ekstra døre gør for eksempel, at det er let at komme ind og ud, også når der er mange passagerer med letbanen.

Det går igen, når man kommer ud på perronen. Også her har der været fokus på, at tilgængelighed, brugervenlighed og flot design går op i en højere enhed.

Alle letbanestationer i Odense bliver med perron i højde med vognenes gulv, så der bliver niveaufri indstigning. Ramper for enderne af stationerne og ledelinjer i belægningen sørger for, at alle kan finde vej. Røde LED-lysbånd på master vil markere stationernes hjørner, så man let kan se dem på afstand.

– Men vi har også lagt vægt på det æstetiske udtryk. Stationsdesignet vil være kendetegnet af afrundede hjørner og brug af kontraster. Perronkanten samt det meste inventar vil blive holdt i mørke farver, mens glasflader på læskurene og god belysning giver overskuelighed og tryghed. Desuden vil de fleste stationer have et træ på selve perronen – hvilket er lidt specielt for Odense Letbane, siger administrerende direktør Mogens Hagelskær.

Derudover vil designet læne sig op ad det, man i øvrigt finder i byen. Masterne til kørestrøm vil for eksempel med deres koniske form og mørke overflade ligne det, man finder på Odenses lysmaster. Mange steder vil masterne til kørestrøm derfor få en dobbelt-funktion ved at få monteret gadebelysning, så det samlede antal master i Odense kan holdes nede.

På samme måde vil de mange cykelstativer, i alt 1800, som bliver placeret ved letbanens stationer, følge Odense Kommunes retningslinjer for design.

– Odense er kendt som Cyklisternes By. Derfor skal det være nemt at skifte mellem cykel og letbane. Det bliver også muligt at tage cyklen med i letbanen – under hensyntagen til passagerer i kørestol eller med barnevogn, slår Mogens Hagelskær fast.

Der er gjort et stort og grundigt forarbejde for at sikre, at det samlede design af letbanen passer bedst muligt til byen Odense. Samt for at designet understøtter de værdier, som inputs fra odenseanere har vist er vigtige for letbanen: Et transportsystem, som er roligt, urbant, effektivt og let at bruge.

Foto: Odense Letbane

Det endelige design er skabt i en tæt dialog med leverandørerne af togsæt og sporarbejde – med stor inspiration fra anerkendte designbureauer, fagfolk fra Odense Kommune og ikke mindst Odense Letbanes tilgængelighedsgruppe, som består af ældre og personer med forskellige handicap og behov, for at sikre, at letbanen bliver for alle.

Odense Letbane viser resultatet af den store fælles designindsats frem på en stor udstilling i Borgernes Hus fra mandag 16. april og tre uger frem. Her kan alle interesserede kigge forbi og se designet samt læse om dets tilblivelse.

Gennem plancher, video og modeller kommer de besøgende tæt på designprocessen og de mange tanker bag letbanens endelige udtryk. Udstillingen vil være bemandet to timer dagligt med personale fra Odense Letbane.

Derudover vil administrerende direktør Mogens Hagelskær mandag 30. april kl. 17.00-19.00 holde et oplæg i Borgernes Hus, hvor han fortæller om rejsen frem mod det endelige design.

 

Detaljer

Start:
april 16
Slut:
maj 7

Sted

Borgernes Hus
Østre Stationsvej 15
Odense, 5000
+ Google Map