Edai 
v/ Michelle Alexandra Ninzatti
Nyvangsvej 21
5000 Odense C
20724224

Venezuelansk eggnog – en dekadent delikatesse
Når vinteren nærmer sig, hygger vi indendøre med god mad og varme drikke. I Danmark, som i det meste af Nordeuropa, kender de fleste til gløgg, som kan laves på mange måder. I de senere år har en nye dekadent delikatesse vundet indpas herhjemme, nemlig eggnog, der skriver sin historie tilbage til Sydamerika, men historikere har dog også fundet en lignende varm drink i kilder fra middelalderens England.

Hvor gløgg baseres på vin, normalt rødvin, mens også hvid gløgg og alkoholfri gløgg er blevet mere udbredt, laves eggnog på spiritus. Den vigtigste ingrediens er dog som navnet antyder æg. Resultatet er en lækker tyktflydende og krydret drink, der giver varme og energi i hele kroppen i en kold tid. Ligesom gløgg har eggnog utallige forskellige varianter, afhængig af hvor den laves.

Venezuelansk eggnog består af æg, mælk og venezuelansk rom, og det er en variant, som Michelle Alexandra Ninzatti har skaffet hjem til Danmark, nærmere bestemt Odense, hvor hendes firma er baseret. Hun leverer varen i Odense – du kan bestille via sms til 20724224.

En hemmelig opskrift
“Edai” betyder “jeg er” på Pemón-sproget, der er et af de oprindelige venezuelanske stammefolk. I denne flaske præsenteres en 100 % hjemmelavet venezuelansk likør, ideel til at drikke til desserter, som aperitif eller til at overraske dine gæster med et lille bid af Sydamerika.

I Venezuela hedder eggnog ‘ponche crema’, som nok den mest komplekse variant på jorden. Det kræver ikke alene en helt speciel rom, men også en særlig krydderiblanding. Drikken har sin oprindelse i 1904, hvor kemikeren Eliodoro González P. tog patent på ponche crema. Ponche betyder punch og crema adskiller eggnog fra de mange forskellige former for frugt punch, der findes i Sydamerikanske lande.

Som parfumedesigner var Gonzalez vant til at mixe forskellige ingredienser, og det lykkedes ham efter flere forsøg at kreere en drink, som fik enorm succes. Den hemmelige opskrift bestod af æg, mælk, sukker, rom og uspecificerede krydderier.

En flerdimensionel smagsoplevelse
Men opskriften på den prisbelønnede ponche crema var ikke mere hemmelig, end at venezuelanske husmødre eksperimenterede med deres egne varianter, når julen nærmede sig. Ligesom den eggnog, der er favorit i USA og Storbritannien, bygger også den venezuelanske version på de kendte krydderier kanel, nelliker og muskat. Der tilsættes dog også revet skal af citron eller lime samt en lille smule angostura bitter, der giver en mere kompleks smagsoplevelse end den engelske eggnog.

Den klassiske venezuelanske eggnog er i dag suppleret af varianter med chokolade, kokosnød, passionsfrugt, ligesom man kan få veganske og alkoholfri varianter. Det er heller ikke helt ualmindeligt at se ponche crema – eller Edai fra Odense – serveret som en iskold cocktail på en varm sommerdag.

Foto: Agnes Saaby Thomsen for Kitchen Collective
Foto: Agnes Saaby Thomsen for Kitchen Collective
Foto: Agnes Saaby Thomsen for Kitchen Collective

sølvpartner