Fyns Grafiske Værksted byder velkommen til en ny spændende udstilling fra vores tyske gæstekunstner Gesa Foken fra Leipzig.

Dr. Professor Gesa Foken underviser på Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig og Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt i kunst og filosofi. Hendes værker er inspireret af den polsk-tyske filosof Günther Anders, der mente at mennesket er forældet, og mangler evnerne til at indse at vores stadig voksende teknologiske udvikling fører til menneskehedens selvudryddelse.

Gesa Fokens smukke sort-hvide litografier vises i Grafikken fra d. 3. april til d. 4. maj. Første udstillings dag bliver lørdag d. 3. april, hvor vi har åbent fra kl. 10–14. Alle er velkomne til at besøge vores udstilling.

Gesa Foken udtaler selv om sine litografier:

Litografierne er som at trylle med sten. Tegningerne er blevet udført uden tekst, uden kladde, uden skabelon. Snarere har de gravet sig ind i materialet af sten og fedt ved hjælp af vandet og sandet dertil. Der har været meget slibning. Det, der var klart, blev sløret, en tråd blev til nye former. Men hvor der engang var et billede, deponeres noget nyt, vokser sammen til uforudsigelige strukturer, giver tankerne et sikkerhedsnet. Der findes ikke en sten, der glemmer.

Det, der blev trykt, er nuancer af gråt og sort, med spor af materiale, som en sammensmeltet gestus. Og alligevel eksisterer de faktisk, minderne om en menneskelig dimension. Arme, ansigter, hænder. Kun den ene tager ikke fejl: Forhandles menneskeheden her – eller måske menneskets ødelæggelse af maskinerne?

Gesa Fokens tanker om Günther Anders:

Hvis man ser på mennesket fra maskinernes perspektiv, ser det uundgåeligt ud til at være en ‘defekt konstruktion’, der ikke er i stand til at følge med sine produkter – ifølge Günther Anders i 1956. Anders var filosof og pessimist, men selvom han var en håbløs overdriver, bliver hans tænkning tydelig for os i dag.

Günther Anders ønske om, at tilpasse sig den tekniske konstruktion er klar for alle. Vi tager et par flere trin op ad den digitale trappe, hvis skærmen kræver det. Vi digitaliserer vores søvn, vores puls. Vi holder det omhyggeligt på det iøjnefaldende område for algoritmer. Uanset om vi har det godt, kan vi på forhånd se vores formaterede numre. Og uanset om vi er produktive, er alle cifre lysende synlige. Vores handlinger er forudsigelige, tidsbestemte, automatiserede. Vi kan erstattes af maskinerne, fordi vores lemmer i industrielt arbejde kun fungerer som maskinerne, og vores hoveder er uddannet til at udføre de enkleste kommandoer.

Hvis de tre lamper på den øverste kasse lyser, tager vi tre type C skruer. Hvis en lampe på den nederste kasse lyser, har vi brug for en skrue af type A. Hvis rummene er tomme, sættes ordrekæder automatisk i gang og gaffeltrucks ruller ud med mærkede kasser. Hvert materiale scannes, ligesom enhver bevægelse af personale registreres. I værkstedshallerne afslører et kig op metertykke kabler. Ingen er overrasket over, at de også forbinder kablerne til vores hoveder, når det går dårligt for os. Det gode humør er der igen med et klik eller et swipe, for nogle andre er det bare et par års forskning.

Læs mere på: fynsgv.dk