Vejret skifter som “vinden blæser” i øjeblikket. Hvilket giver mange forældre en ekstra udfordring; Hvilken beklædning er den bedste til dagens vejr? Er det t-shirt, sweatshirt eller noget helt tredje? Med 3-lags princippet er dit barn altid klædt på til årstiden og dagens vejr.

De 3 lag
Måske har du allerede hørt om 3-lags princippet, ellers kommer du til det nu. 3-lags princippet går i alt sin enkelthed ud på, altid at klæde dit barn i 3 lag.

● Det første lag, som også er det inderste lag, skal hjælpe kroppen med at holde den rette temperatur. Det inderste lags primære formål er derfor, at transportere sved og overskydende kropsvarme væk fra kroppen, så barnet ikke bliver fugtig og klam. Uld og bambus er to rigtig gode materialevalg til det inderste lag. Fx. kan uld indeholde absorbere op til 40% af sin egen vægt, før det bliver vådt.

● Det midterste lag er det isolerende lag. Dette lag skal isolere kroppen mod kulde, sådan at man ikke begynder at fryse. Det midterste lag skal ikke sidde for tæt på kroppen, da der skal være plads til, at luften og eventuelt damp kan cirkulere rundt. Bomuld er et godt valg til dette lag. Det er altid en god ide at vælge naturlige materialer, da disse er mere åndbare end fx polyester og elastan.

● Det yderste lag tøj skal beskytte mod vind, regn og sne. Om sommeren er det oftest nok med en trøje eller en let jakke, hvor det om vinteren er flyverdragten der er det yderste lag. Når vi taler om overtøj har vi oftest fokus på tapede sømme, åndbarhed og vandsøjletryk, som er de praktiske egenskaber overtøj gerne skal have. Disse egenskaber fortæller om overtøjets evne til at afvise vind og vand udefra samtidig med at lade kroppe ånde . Ved eksempelvis regntøj er tapede sømme og et højt vandsøjletryk vigtigt, da det fortæller om regntøjets evne til at holde kroppen tør i selv det vådeste vejr. Men det er samtidig vigtigt at have et øje på åndbarheden. Det er ingen hemmelighed at jo højere vandsøjletryk overtøj har, jo dårligere er åndbarheden. Det er derfor at man ofte oplever at små børn sveder i regntøj, da det skal være modstandsdygtig overfor vand, selv når børnene sidder i vandpytterne. Her er det god med fokus på det inderste lag, så kroppen ikke blive våd og klam i regntøjet.

Denne artikel er blevet udarbejdet af Kids-world, som er en af Danmarks største online forhandlere af tøj og fodtøj til baby, børn og teenagers. På Kids-worlds hjemmeside finder du et stort udvalg af produkter, som passer ind i de tre grupper af lag tøj, som især er i høj kurs i løbet af de koldere perioder på året.

Om sommeren er det oftest nok med en trøje eller en let jakke, hvor det om vinteren er flyverdragten der er det yderste lag. Foto: ABW