Nyt ambitiøst forlag planter flag i Odense med amerikansk bestsellerdebutant

I denne uge markerer det nystartede Odense-forlag Falco sit indtog i den danske forlagsverden ved at udgive sine første to bøger.

En er dem er en internationalt rost thriller af Alex Finlay, som gæster Danmark hele ugen og optræder ved flere lejligheder.

Holdet bag det unge forlag, som i morgen sender de to første af en lang rækker bøger i handlen. Til højre er det direktør Anna Will.

Forlaget Falco har en ambition om at gøre Odense til et nyt litterært omdrejningspunkt.

Startskuddet går i denne uge.

Først på rampen er en thriller, som overalt er omtalt som særligt bemærkelsesværdig: Newsweek, Amazon, Goodreads, Buzzfeed, New York Times, London Times fremhæver   ‘Rå Natur’ i anmeldelser og på bucketlister. Hele næste uge er Alex Finlay på et af de efterhånden få amerikanske forfatterbesøg i Danmark. Han bliver interviewet ved forlagets releaseparty torsdag. Dagen efter optræder han ved en stor konference på Syddansk Universitet.

Finlay er uddannet jurist har skrevet flere undervisningsbøger inden for sit fag, som han har undervist i i 10 år. Men Rå Natur er hans debut som romanforfatter. Hans store viden om det amerikanske retsvæsen gør, at han er i sin egen liga, når han sætter spot på korrupte afhøringsmetoder, på konsekvenserne af et privatiseret fængselssystem og på de utroligt mange uskyldigt dømte, der fylder fængselscellerne op.

Justitsmord er hverdagskost

I sin massive research til bogen har han arbejdet sammen med NGO-foreninger som Center on Wrongful Convictions for at belyse de justitsmord, som er dagligdags kost i USA.

I romanen findes en familie død under en ferie i Mexico efter at være blevet herostratisk berømte i en true crime Netflix-dokumentar. De efterlader sig en overlevende søn, den universitetsstuderende Matt Pine, til at grave sandheden frem om familiens sidste dage.

“Jeg var chokeret over at finde ud af hvor ofte folk, særligt teenagere, tilstår forbrydelser, de ikke har begået. Det er svært at forstå for de fleste mennesker, at et uskyldigt menneske vil lave en falsk tilståelse. Jeg var nødt til at grave dybt ned i studier af forkerte domfældelser, fordi Matt Pines far er en korsfarer på emnet.”

“Jeg trak virkelig tungt på Anatomy of Innocence: Testimonies of the Wrongfully Convicted (Liveright, 2017) som understøtter, at forkerte domfældelser ikke bare er et resultat af dårlige skuespillere, selv gode folk i systemet laver fejl, som har grusomme konsekvenser for de anklagede,” siger Alex Finley, der i øvrigt er et synonym, fordi forfatteren ikke ønsker en sammenblanding mellem de to vidt forskellige forfatteridentiteter.

2663 amerikanere er blevet frikendt efter at være uskyldigt dømt siden 1989. I mindst 2400 af sagerne er der sket fejl fra myndighedernes side. Men mange flere må formodes fortsat at sidde uskyldigt dømt.

Finlay er inspireret af true crime-dokumentarer som ‘Making a murderer’ og ‘Serial’, som han mener gør både skade og gavn for det amerikanske retsvæsen. Men Netflix-dokumentaren i Rå Natur er fiktion.

Derudover er Rå Natur en intens og hæsblæsende krimi, der bruger klassiske krimigreb til at sætte et skarpt plot op. Selveste krimidronningen Karin Slaughter lovpriser bogen, hun siger:

“Prepare yourself for twist after exciting twist. A standout novel plotted with surgical precision'”

Der er mere at hente på forfatterens hjemmeside: https://alexfinlaybooks.com/

Alex Finlay stiller gerne op til interviews. Han er i Danmark hele ugen og har flest ledige tidspunkter mandag, tirsdag og onsdag. Giv lyd hvis det har interesse.