Røde Kors lancerer en ambitiøs håndsrækning til kreative virksomheder med bæredygtige ambitioner. Det sker under overskriften ‘Råstof’. Formålet er at skabe endnu større grundlag for genanvendelse af tøj og tekstil til udvikling af CO2-besparende design- og produktionsformer. Med Råstof åbner Røde Kors dørene til enorme lagre af genbrugstøj, som udgør et reelt alternativ til brug af nye miljøbelastende tekstil- og materialeproduktion.

“Der er større og større interesse i tekstil-, design- og byggebranchen for at arbejde med bæredygtige alternativer. Hos Røde Kors mærker vi øget efterspørgsel for vores genbrugstekstiler, og vi håber på at endnu flere virksomheder kan se potentialet, når Råstof lanceres,” siger Chef for Røde Kors Genbrug Tina Donnerborg.

Hvert år modtager og sorterer Røde Kors mere end 10.000 tons tekstil, og i 2020 slog de danmarksrekorden for doneret tøj og tekstil.

Med Råstof ønsker Røde Kors at gøre det nemmere for iværksættere, designere og virksomheder at satse på cirkulære produktionsformer. Initiativet skal være grundlaget for at langt mere tekstil indgår i produktionskredsløbet igen i form af nye varer lavet af genbrugstekstil.

Mulighederne er mange og udviklingen er allerede i fuld gang, særligt indenfor tøj- og tekstildesign. Fænomenet kaldes for upcycling – altså det at genanvende brugte materialer til noget nyt og værdifuldt, så det kan sælges igen.

“Vi har i mange år genbrugt tøj ved at sælge det videre i vores 250 Røde Kors genbrugsbutikker, men vi mærker, at flere virksomheder og brands er interesseret i en større volumen af genbrugstekstil. Det potentiale forfølger vi nu med Råstof. Vi har råstofferne og med nye samarbejder øger vi muligheden for markant at gøre en bæredygtig forskel i mange brancher,” siger Tina Donnerborg og fortsætter:

“Hvis vi kan genbruge mere tekstil, kan vi hos Røde Kors hjælpe endnu flere udsatte herhjemme i Danmark og ude i verden. Og behovet for den hjælp har aldrig været større,” siger Tina Donnerborg.

Røde Kors har 1.900 tøjcontainere i hele landet, der samler mere end 10.000 tons genbrug årligt. De 250 Røde Kors genbrugsbutikker i Danmark engagerer 10.000 frivillige.

Pressefoto