Verdens største samling af konserverede hjerner flytter til efteråret formentlig fra Aarhus til Odense.
Hjernesamlingen, som bl.a. omfatter omkring 9000 beholdere med hjerneskiver i formalin, stammer fra patienter, som har været indlagt på danske psykiatriske hospitaler i perioden 1945-1982. Samlingen vurderes at være den største af sin slags i verden. Hidtil er den blevet opbevaret på det gamle psykiatriske hospital i Aarhus, men når hospitalet ved årets udgang flytter ind i lokaler i Det Nye Universitetshospital i Aarhus, er der ikke plads til hjernesamlingen. Udgiften til flytning og nybyggeri vil ikke stå mål med samlingens forskningsmæssige værdi, vurderer Region Midtjylland og Aarhus Universitet.
Men plads, det har man på Syddansk Universitet (SDU), som sammen med Psykiatrien i Region Syddanmark og Odense Universitetshospital (OUH) ser et stort potentiale i samlingen.
– Vi har sat hjerneforskning på vores strategiske dagsorden ved at etablere hjerneforskningscenteret BRIDGE sammen med Psykiatrien i Region Syddanmark og SDU, så vi er glade for, at vi kan hjælpe med at bevare den unikke hjernesamling på danske hænder. Vi har en ambition om at øge det forskningsmæssige udbytte af samlingen til gavn for patienterne, blandt andet ved at gøre den tilgængelig for forskere i hele verden, forklarer Kim Brixen, direktør på OUH.
Og der er god grund til at forske mere i sygdomme forbundet med hjernen. Neurologiske sygdomme udgør mere end en tredjedel af den samlede sygdomsbyrde i Europa, og mindst én ud af tre danskere er blevet behandlet for en psykisk lidelse. Hjerneforskningscenterets eksperter forventer med forskning baseret på samlingen at kunne forbedre diagnose, forebyggelse og behandling af så forskellige sygdomme som sklerose, hjernekræft, blodpropper, autisme, depression, Parkinsons sygdom og demens.
– Samlingen er unik, fordi en del af hjernerne ikke er påvirkede af moderne medicin. Det gør det muligt for os i detaljer at studere genetiske årsager til psykiatriske sygdomme og de strukturelle, neurologiske forandringer, som de udløser. Det vil gøre det muligt for os på sigt at forbedre patienternes behandling og livskvalitet, siger Kate Lykke Lambertsen, lektor i neurobiologi ved SDU og Neurologisk Afdeling N på OUH samt vicecenterleder i BRIDGE.
I Region Midtjylland er man glad for, at samlingen kan bevares.
– Jeg er rigtig glad for, at Region Syddanmark og BRIDGE er parate til at overtage den nationale samling af hjerner fra hele landet fra os, når vi ikke længere selv kan huse den. Det er godt, at vi i regionerne kan samarbejde om den slags, og sammen sikre forskere fra hele landet, og udlandet, adgang til at forske i samlingen, siger Jacob Isøe Klærke (SF), formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland.
Regionsrådet i Region Midtjylland besluttede sidste år at arbejde for at overdrage samlingen til en anden forskningsinstitution. Overdragelsen til Odense ventes formelt godkendt på regionsrådsmødet i Region Midtjylland 30. maj 2018.
Hjernesamlingen består af:
• Omkring 9400 beholdere med hjerneskiver i formalin
• Ca. 50.000 paraffinklodser med indstøbt hjernevæv
• Omkring 250.000 hjernesnit fra ca. 6500 patienter.
Omkring 95 % af samlingen forventes i brugbar stand, mens 5 % forventeligt må kasseres.
Hjerneforskningscenteret BRIDGE forventer en årlig driftsomkostning på 550.000 kroner til vedligehold af samlingen.