Syddanmark står internationalt meget stærkt, når det gælder forskning, udvikling og salg af robotter. Men styrkepositionen trues af virksomhedernes mangel på arbejdskraft og evne til at tiltrække kapital.
Lige nu bader den syddanske robotbranche sig i succes med stor eksport og milliardinvesteringer fra udlandet. Og fremtiden ser særdeles lovende ud, især for den del af robotbranchen, der udvikler og producerer robotter, der samarbejder med andre robotter. Men mangel på højt specialiseret arbejdskraft og virksomhedernes evne til at tiltrække kapital kan stikke en kæp i hjulet for den fortsatte vækst.
Det viser en netop offentliggjort analyse af robotklyngen omkring Odense, som Syddansk Vækstforum har fået udarbejdet.
Brug for arbejdskraft
Så selvom robotklyngen omkring Odense oplever stor succes med milliardinvesteringer fra udlandet, skal den ikke hvile på laurbærrene. Hvis det ikke lykkes at tiltrække arbejdskraft og at uddanne eller opkvalificere flere medarbejdere til robotbranchen, kan man risikere, at væksten i den syddanske robotklynge er truet. Truslen forstærkes af, man kan også i udlandet investerer massivt i forskning og udvikling af robotteknologi.
Sid ikke på hænderne
Regionsrådsformand og formand for Syddansk Vækstforum, Stephanie Lose (V), siger:
– Vi har fra Syddansk Vækstforums side investeret omkring 140 mio. kr. i automatisering og robotteknologi for at styrke robotklyngen. Dertil har vi investeret massivt i at imødekomme behovet for kvalificeret arbejdskraft, bl.a. ved at investere i ingeniøruddannelser og i kompetenceudvikling. Robotklyngen er en kæmpe succes, men det kræver fortsat en stor indsats og investeringer, hvis vi stadig skal kunne skrive om roboteventyret om ti og tyve år.
Fokus på at sikre kapital
En af de anbefalinger, der er i analysen, går netop på tiltrækning af kapital til virksomheder primært i den tidlige fase, hvor virksomhederne er særligt udfordrede. For selvom robotklyngen har tiltrukket sig opmærksomhed gennem et par meget store internationale opkøb, handler tilgang til kapital om meget mere end opkøb. Det handler blandt andet om at gøre virksomhederne parate til at møde investorerne og de krav og forventninger, de stiller til virksomhederne, og om at øge kendskabet blandt nationale og internationale investorer til robotklyngen.
Derfor anbefaler analysen at styrke rådgivningen om de krav og forventninger, virksomhederne bliver mødt med fra investorerne og om at sikre stærke koblinger til bl.a. accelerationsprogrammer som Odense Robotics StartUp Hub, Scale-Up Denmark Robotics og det europæiske program RobotUnion.
Summit trækker investorer til
Den anbefaling arbejder man allerede målrettet med i Odense. Her står kommunen bl.a. bag Odense Investor Summit, som nu på tredje år samler kapitalsøgende virksomheder inden for robotter, droner og velfærdsteknologi og matcher dem med flere end 100 investorer fra ind- og udland.
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Odense Kommune, siger:
– Potentialet for robotklyngen er stadig enormt og har stor betydning for arbejdsmarkedet både lokalt og nationalt. Men skal potentialet indfries, er det vigtigt, at der også på nationalt plan er fokus på at sikre, at forhindringerne for virksomhederne bliver så små som muligt.
Behov for national robotstrategi
Analysen konkluderer desuden, at der er brug en langsigtet national robotstrategi og for stærke test- og demonstrationsfaciliteter i nærområdet. Der vil med andre ord også fremover være behov for investeringer i det syddanske forskningsmiljø, hvis ideer i fremtiden skal kunne opdyrkes og fødekæden af fremtidens iværksættere sikres.
Analysen er udført for Syddansk Vækstforum af Pluss Leadership A/S og klyngeforskere fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet.