Hvert år i august inviterer Odense Bys Museer en række fremragende fortællere fra hele verden til Odense for at fejre fortællekunsten på tre internationale fortælledage. Arrangementet er for voksne og er en del af den odenseanske kulturfestival H.C. Andersen Festivals, der finder sted i uge 34.
På Odenses Internationale Fortælledage kan publikum se frem til tre dage fyldt med fortællinger fra hele verden. I år har arrangørerne, Odense Bys Museer, inviteret fire dygtige, britiske fortællere i form af den engelske mesterfortæller Ben Haggarty, den irsk-amerikanske Clare Murphy, den Skotsk-kenyanske Mara Menzie og den prisbelønnede waliser Daniel Morden. De har alle optrådt på festivaler rundt om i hele verden og fortæller på letforståeligt engelsk.
Hør fortællinger fra hele verden
De Internationale Fortælledage er for alle fortælleinteresserede voksne – hvad enten man arbejder med eller studerer formidling til hverdag eller blot holder af en god historie.
I løbet af de tre dage kan publikum blandt andet høre grusomme, fantastiske, poetiske og humoristiske fortællinger med Daniel Morden og tage på rejse med Mara Menzie fra Skotland til Afrika gennem en verden af folkeeventyr og myter. Derudover kan man glæde sig til Clara Murphys fortællinger om overnaturlige væsener fra det irske landskab og Ben Haggartys fortællinger om de mange stemningsfulde ruiner af årtusinder gamle bakkefæstninger, som ligger spredt ud over Storbritannien og Irland.
Hos H.C. Andersen Festivals ser man frem til at byde de fire dygtige fortællere velkommen til byen.
“Det er en stor ære, at fire så talentfulde fortællere gæster Odense. De har alle meget stor erfaring med deres fag, og de er vant til at optræde i både store og små sammenkomster for alle typer af publikummer. Derudover kommer de alle med hver deres baggrund, som de bruger som udgangspunkt for mange af deres spændende fortællinger,” siger direktøren for H.C. Andersen Festivals, Peter Bøgholm.
Sætter H.C. Andersen ind i en levende tradition
Internationale Fortælledage knytter H.C. Andersen til en levende tradition og sætter fokus på, at han ikke blot var en fantastisk forfatter, men også en meget dygtig fortæller. Derudover har mundtlige fortællinger en stor fællesskabsstiftende egenskab.
“Der er et helt særligt samvær omkring en levende fortælling, fordi alle sidder i det samme rum og lytter til den samme historie. Alles opmærksomhed er rettet mod det samme, og det er svært at undgå at være fuldt ud til stede i nuet. Det er en vigtig egenskab i en tid, hvor mange måske bruger lidt for lang tid bag hver sin skærm. Med den levende fortælling sidder samtlige publikummer og danner indre billeder, imens historien bliver fortalt, og det giver en helt speciel fællesskabsfølelse,” siger Lise Marie Nedergaard, der er formidler hos Odense Bys Museer og kvinden bag Internationale Fortælledage.
Fortælledagene bakkes op af britisk kulturinstitut
Fordi det er nogle spændende fortællere, som Internationale Fortælledage har fået lokket til – og for at understrege, at fortælletraditionen lever i bedste velgående i Storbritannien – har det statsfinansierede kulturinstitut British Council valgt at bakke om Internationale Fortælledage. Instituttet, der promoverer britisk kultur og uddannelse fra 100 afdelinger i hele verden, har lavet en dedikeret hjemmeside under sin Danmark-side for at præsentere de dygtige fortællere, der kan opleves under H.C. Andersen Festivals.
“Mennesker i alle aldre og fra hele verden fortæller historier til hinanden, for historier hjælper os til at forstå os selv og hinanden. Når historierne bliver fortalt af professionelle fortællere som Ben Haggarty og Mara Menzies bliver de i høj grad vækket til live, og de bliver fyldt med ord, lyde, farver og bevægelse. Og så kan alt ske,” siger Cortina Butler, der er direktør for British Councils kulturafdeling.