Tre animationsfilmworkshops på Fyn for bedsteforældre med demens og deres børnebørn skal øge forståelsen for sygdommen blandt de mindste.
Filmprojektet skal gøre viden om demens tilgængelig i børnehøjde. Alzheimerforeningen inviterer derfor fynboer med en let grad af demens og deres børnebørn til kreative filmworkshops i Ringe, Munkebo og Odense.
Filmprojektet er et af syv nye projekter, der har modtaget økonomisk støtte fra Kulturregion Fyn.
Filmskaber for en dag
Bedsteforældre med demens og deres børnebørn inviteres til en sjov og anderledes dag. På tre filmworkshops skal bedsteforældre og deres børnebørn være filmskabere for en dag. Sammen skal de fortælle deres historier i små animationsfilm. Det er dagens fortællinger og deltagernes egne figurer og samtaler, som udgør fundamentet for de endelige film.
“Hos Alzheimerforeningen oplever vi forsat, at både børn og voksne kan savne et sprog til at tale om, hvad det betyder for familien, når bedstefar eller bedstemor bliver syg med en demenssygdom. En sygdom, der jo rækker ud over den enkelte, men påvirker hele familien, og som også bevæger sig ind i børnenes verden,” siger Anne Kirstine Iversen, Alzheimerforeningens lokalkonsulent på Fyn
“Samtidig ved vi, at noget af det, der skaber allermest glæde og trivsel for mennesker med demens er samværet med børn, og i særdeleshed samværet med egne børnebørn. Og vi håber derfor, at vi med projektet kan inspirere til samtaler i familien om, hvordan relationen mellem bedsteforældre og børnebørn kan fastholdes og styrkes,” tilføjer Anne Kirstine.
Kreativ dag med gode grin
Efter de tre workshops sammensættes materialet af animationsfilminstruktør Rikke Hallund fra produktionsselskabet Perlefilm til små tematiske film.
“Først og fremmest skal det være en sjov dag med masser af kreativitet og gode grin. Men vores ønske er at lade mennesker med demens og deres pårørende sammen skabe et filmisk univers, som skaber en kommunikation om demens på en på samme tid alvorlig og humoristisk måde. Og så skal filmene styrke pårørende og relationerne. Filmene skal medvirke til en bedre indsigt og selvindsigt for familier med demens tæt på livet, kan man sige,” fortæller Rikke Hallund, filminstruktør hos Perlefilm.
De tre filmworkshops afholdes i samarbejde med Demensfællesskabet Fyn, Demens RAC, Kerteminde, Assens og Faaborg-Midtfyn Kommune.
Projektet henvender sig til familier berørt af demens. Filmene stilles desuden gratis til rådighed for bl.a. skoler, institutioner, private og andre, som kan have interesse i emnet.
Sådan kommer du med
Det er gratis at være med, og du kan læse mere samt tilmelde dig her: www.alzheimer.dk/aktiviteter/
Odense:
Centerleder Anja Kajberg, Demensfællesskabet Fyn på telefon: 6619 4091 eller mail: demensfaellesskabet.fyn@gmail.com
Fakta:
Ca. 85-90.000 mennesker lever med en demenssygdom
400.000 lever med en demenspatient i familien
Hver 3. time dør en dansker af en demenssygdom