Mange tosprogede unge har ingen eller meget få erfaringer med at boltre sig i naturen. Fra i dag fredag den 12. oktober og til og med onsdag den 17. oktober får 65 tosprogede unge deres første naturoplevelser på den ubeboede Vigelsø i Odense Fjord, og de stiller gerne op og deler deres oplevelser med pressen. På grund af stor interesse har arrangørerne været nødt til at dele deltagerne op i tre hold.
Uge 42 vil blive krydret med naturoplevelser for masser af tokulturelle unge på Vigelsø i Odense Fjord. Team Succes’ tre-årige projekt, Team Green, som er støttet af Nordea-fonden med 7,9 mio. kr., har til formål at give tokulturelle unge en tilknytning til den danske natur, hvorfor flere dage på Vigelsø er den oplagte efterårsferie.
En hel ø for sig selv
Vanen tro er der megen stor efterspørgsel på Team Greens Green Week-aktiviteter, og omtrent 65 deltagere flugter hertil fra nær og fjern. Deltagerne fordeles over tre hold således, at hver enkelt får mest muligt ud af oplevelserne. Meningen er, at projektdeltagerne skal ud af deres komfortzone og opleve en side af naturen, som for dem er et ukendt terræn.
De vil få oplæg om faunaens og floraens alsidigheder af kyndige naturvejledere, og i år indlogeres grupperne på Vigelsø i Odense Fjord.
“Vi kunne næsten ikke finde et bedre udgangspunkt som hjemstavn for Green Week. En ø for os selv, omgivet af vand med underskøn natur. De får jo naturoplevelser døgnet rundt”, understreger koordinatoren for Green Week, Ibrahim Moussa.
Aktiviteterne favner vidt og bredt, og i uge 42 skal deltagerne både opleve det mangfoldige dyreliv under vandet i form af dykkertræning samt få hvirvlende vind i håret, når de fræser afsted på jetscootere i Gamborg Fjord. Formålet er, at deltagerne får naturen, svampene, sollyset, vandet og nye sanseoplevelser helt ind under neglene.
“Det er en fornøjelse at se deltagernes engagement og opleve det, de på sigt får ud af at mærke naturen på egen krop”, konkluderen koordinatoren. “Vi kan tydeligt se, at Green Week har haft en effekt på deltagerne, både fordi de har fået blod på tanden til endnu flere naturoplevelser; de fortæller efterfølgende vidt og bredt om succesoplevelserne til deres netværk, og tidligere feedback viser os tydeligt, at de har fået noget gavnligt ud af turen, dvs. blevet klogere på den danske natur.”
Tre dages intensiv indsats medfører seks måneders resultat
Formålet med Green Week-aktiviteten er at give alle deltagerne en på opleveren. Derfor intensiveres disse dage med både teoretisk viden, hvorefter denne afprøves i praksis. På denne måde glemmer deltagerne meget sent deres nytilegnede erfaring og lærdom. På sigt kan de unge sågar videreføre deres viden til deres nærmiljø, kammerater og opfordre andre til at deltage, hvormed alle Green Weeks facetter løbende spredes som ringe i vandet.
Projektlederen for Team Green, Fouzi Abdelrazik, uddyber:
“Team Green har brugt Vigelsø flere gange før, fordi vi ønsker, at de unge skal få naturen og friluftslivet helt ind under huden. I flere dage i træk kommer de væk fra deres vante, digitale dagligdag og vitterligt får mærket alt, hvad naturen har at byde på, omkring sig.”
Det er målet, at alle 65 projektdeltagere får sig en øjenåbner for den mangfoldige natur og ser, hvilke muligheder den har at byde på gennem leg-og-læring-princippet. Det er netop dette, der gør Green Week-aktiviteterne til en tilbagevendende succes.
Om Team Green:
Team Green er et landsdækkende udviklingsprojekt, som er blevet søsat for at pirre unges interesse for og bevidsthed om aktiviteter i naturen samt på sigt at skabe et tilknytningsforhold til og ejerskabsfølelse for den danske natur og ikke mindst friluftslivet.
Projektets formål opfyldes ved at igangsætte en række initiativer og aktiviteter, som bl.a. omfatter et uddannelsesforløb og et tværfagligt samarbejde med bl.a. friluftsorganisationer. På længere sigt munder dette ud i en håndbog, som både opsamler viden, metoderne og erfaringerne med henblik på at hjælpe og udvikle unge i aldersgruppen 16-24 år i det danske natur- og friluftsliv.