Kender du din risiko for type 2-diabetes, er der meget, du kan gøre for at forebygge sygdommen. Derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste på Verdens Diabetesdag.

Diabetesforeningen håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at tage en risikotest på Verdens Diabetesdag den 14. november. Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Foto: Diabetesforeningen

I Odense Kommune går 2.078 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 10.388 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide. Diabetesforeningen benytter dette års Verdens Diabetesdag den 14. november til at oplyse om de symptomer, som man skal holde høje med, og inviterer alle til at tage deres risikotest.

– Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, som ubehandlet kan være livstruende og på længere sigt kan medføre følgesygdomme som blodpropper, nyresvigt og amputationer. Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme, lyder det fra formand for Diabetesforeningen Truels Schultz.

Vægttab og tissetrang kan være tegn på diabetes
På Verdens Diabetesdag sidste år blev 46 procent testet med høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes, og de blev derfor rådet til at søge læge. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi type 2-diabetes typisk udvikler sig så langsomt, at mange ikke mærker det.

– Oplever man kløe, synsforstyrrelser, højt væskeindtag, tissetrang eller uforklarligt vægttab kan det være tidlige tegn på type 2-diabetes. Har man nogle af de symptomer, bør man gå til lægen, siger Truels Schultz, der understreger, at type 2-diabetes er meget arvelig. Derfor bør man være ekstra opmærksom, hvis ens forældre har type 2-diabetes.

Tag risikotesten
Diabetesforeningen håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at tage en risikotest på Verdens Diabetesdag den 14. november. Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

Du kan allerede nu tage risikotesten på www.diabetes.dk/testdigselv. På Diabetesforeningens hjemmeside kan du læse om, hvordan du kan forebygge eller leve godt med type 2-diabetes.

Rundt omkring i landet vil der være arrangementer, hvor du også kan tage risikotesten og få råd og vejledning. I Odense Kommune er der følgende arrangementer på Verdens Diabetesdag onsdag den 14. november:

Apotek Ørnen, Filosofhaven 38B, 5000 Odense C
Kl. 10:00 – 13:00

Bilka Odense, Niels Bohrs Allé 150, 5230 Odense
Kl. 14:00-17:00

Se listen over alle arrangementer på Verdens Diabetesdag. Listen opdateres løbende. Arrangementerne foregår i samarbejde mellem Diabetesforeningens mange lokalforeninger, apoteker, fodterapeuter og kommunale sundhedscentre.

I Odense har 6.925 allerede diagnosen type 2-diabetes.

Fakta
Type 2-diabetes i Danmark
• Om 13 år vil 430.000 danskere have type 2-diabetes.
• 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes.
• 300.000 danskere skønnes at have forstadier til type 2-diabetes.
• Type 2-diabetes koster det danske samfund 31,8 milliarder om året.

Verdens diabetesdag
• Mere end 415 millioner mennesker på verdensplan lever med diagnosen diabetes. Det svarer til omkring 1 ud af 11 voksne.
• 4,8 millioner mennesker dør som følge af sygdommen hvert år.
• Den canadiske forsker Frederick Grant Banting, som var med til at opfinde insulinen i 1923, havde fødselsdag den 14. november. I 2006 vedtog FN, at den 14. november skulle være Verdens Diabetesdag.
• Logoet for Verdens Diabetesdag er blåt, og rundt om i verden markeres dagen ved at oplyse bygninger i blåt.
• I Danmark afvikler Diabetesforeningen Verdens Diabetesdag landsdækkende. Det sker blandt andet ved arrangementer i samarbejde med apoteker, fodterapeuter og sundhedscentre.

Almindelige symptomer på type 2-diabetes
• Træthed, øget tørst, hyppig vandladning, dårlig sårheling, kløe, synsforstyrrelser og uforklarligt vægttab

Foto: Diabetesforeningen