Den første fredag i november er traditionen tro J-dag, hvor mange danskere skal i byen og drikke juleøl. Adskillige spritbilister bliver taget i forbindelse med fest, viser nye tal, og J-dag er ingen undtagelse. Til de glemsomme og risikovillige er politiet på vejene med målrettet spritkontrol landet over.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Fredag klokken 20.59 åbner mange danskere årets første juleøl, og det starter en kædereaktion af traditioner. En del festglade personer drikker mere end en enkelt genstand, og vælger alligevel at køre hjem. Politiet er på vejene med ekstra kontrol, og Rådet for Sikker Trafik er på banen med råd til at undgå spritkørsel.

For selvom antallet af spritbilister falder støt, og danskerne generelt tager afstand fra spritkørsel, er der fortsat alt for mange, der tager chancen og kører bil, selvom de er i tvivl om deres promille.

I en undersøgelse blandt dømte spritbilister, som deltog i Danske Regioners Alkohol, Narko og Trafik-kursus (ANT-kursus) i 2017, svarer 40 procent, at de blev taget for spritkørsel i forbindelse med en fest. I samme undersøgelse svarer 13 procent, at de blev taget dagen derpå. Med andre ord er der god grund til at tænke sig om og planlægge hjemtransporten på forhånd.

– Skal man ud at drikke årets første juleøl, er det en rigtig god ide at lade bilen stå hjemme. Står man sidst på aftenen og gerne vil hjem, kan nogen desværre blive fristet til at tage bilen. Det er ekstremt farligt for en selv og alle andre trafikanter, så sørg nu for at have et alternativ til bilen, når du skal hjem fra festen, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker er faldet med 27 % fra 2013-2017.

Men selvom udviklingen går i den rigtige retning, blev 36 personer dræbt og 175 kom alvorligt til skade i 2017 i trafikulykker, hvor alkohol var involveret. Heraf mistede 27 personer livet, og 148 kom alvorligt til skade i ulykker, hvor mindst én fører af et motoriseret køretøj var påvirket af alkohol.

Målrettet politikontrol
I 2017 sigtede politiet 15 bilister for spirituskørsel på J-dag, og der blev registreret tre spritrelaterede trafikulykker. Det kan naturligvis ikke med sikkerhed siges, at bilisternes promille skyldtes julebryggen, men resultatet viser alligevel, at der er god grund til, at politiet har en målrettet kontrol netop den dag.

– Spritkørsel er fuldstændig uacceptabelt, og det er samtidig noget, som et stort flertal af danskerne tager afstand fra. Der er desværre bare stadig nogen, der ikke har forstået budskabet, og derfor har vi målrettet vores kontroller for at få dem stoppet, før de skader andre eller sig selv, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Fakta om undersøgelsen:
Undersøgelsen er foretaget blandt kursister på ANT-kurser i 2017. 3.885 kursister, som havde mistet kørekortet på grund af for høj promille, svarede på i hvilken situation, de var blevet stoppet af politiet.

Spørgsmål: I hvilken situation kørte du? (3.885 besvarelser)
– I forbindelse med en fest: 40 %
– Hyggetur: 15 %
– Dagen derpå: 13 %
– Hverdagssituation: 9 %
– Til/fra/på arbejde: 9 %
– Andet: 13 %
– Ikke besvaret: 1 %

Fakta om ANT-kurset:
Alkohol, Narko og Trafik-kurset (ANT-kurset) er et obligatorisk forløb, som dømte spritbilister skal deltage i, inden de kan generhverve deres kørekort.

Formålet med ANT-kurset er at skabe bedre vaner og en anden kultur, så kørsel i påvirket eller svækket tilstand undgås. Der undervises bl.a. i:
– Rusmidlers fysiske og psykiske indvirkning på mennesket
– Hvem og hvor mange kører i påvirket eller svækket tilstand
– De fysiske, psykiske og sociale konsekvenser af at køre i påvirket eller svækket tilstand
– Faktorer, der påvirker evnen til at køre i påvirket tilstand
– Træthed i trafikken
– Bevidsthed om højrisikosituationer for kørsel i påvirket eller svækket tilstand
– Hvilke behandlingsmuligheder der findes for personer med rusmiddelsproblemer
– Orientering om teoriprøve og den praktiske køreprøve.

Sådan stopper du en spritbilist:
Det kan måske føles grænseoverskridende at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste.

Her får du syv konkrete råd til, hvordan du kan forhindre en beruset person i at sætte sig bag rattet.
– Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
– Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
– Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
– Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
– Tilbyd overnatning
– Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
– Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

Antal genstande i forskellige typer alkohol:
På flasker og dåser er der angivet, hvor mange genstande der er i. Nedenstående liste kan give dig et generelt fingerpeg. Men husk at tjekke på flasken.
– En pilsner (33 cl): 1 genstand
– En guldøl/juleøl: 1,25 genstand
– En stærk øl: 1,5 til 2 genstande
– Et glas vil (12 cl): 1 til 1,5 genstande
– En flaske vin (75 cl): 6 til 7 genstande
– Et glas hedvin (8 cl): 1 genstand
– Et glas spiritus (4 cl): 1 genstand
– En flaske spiritus (70 cl): 18 til 20 genstande

Læs mere om spritkørsel her: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/spirituskoersel

Den første fredag i november er traditionen tro J-dag, hvor mange danskere skal i byen og drikke juleøl. Adskillige spritbilister bliver taget i forbindelse med fest, viser nye tal, og J-dag er ingen undtagelse. Til de glemsomme og risikovillige er politiet på vejene med målrettet spritkontrol landet over. Foto: Rådet for Sikker Trafik