I disse dage begynder de første, fordrevne ukrainere at få opholdstilladelse i Odense efter særloven, og flere virksomheder har allerede udtrykt ønske om at ansætte de nytilkomne. Derfor arrangerer Beskæftigelses- og Socialforvaltningen nu stormøde for de odenseanske virksomheder, hvor de kan stille spørgsmål og gå i dialog med hinanden og jobcenteret.
Hvis fordrevne ukrainere i Odense gerne vil i arbejde og dermed være med til at afhjælpe lokale virksomheders udfordringer med rekruttering, vil Odense Kommune gerne sikre en hurtig og smidig proces uden unødigt bøvl.
Derfor indbyder Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune nu til stormøde på Odense Rådhus 7. april.
“Her i denne ulykkelige situation er det helt afgørende, at vi tager godt imod de ukrainere, som må flygte fra Putins ondskabsfulde krig. Jeg tror, en del fordrevne ukrainere kan have stor glæde af at komme i arbejde så hurtigt som muligt. Samtidig kan de måske være med til at løse den mangel på arbejdskraft, vi oplever i flere brancher,” siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.
På mødet vil Odense Kommune give en status på situationen og gennemgå gældende regler og muligheder for hurtig adgang til jobmarkedet for fordrevne ukrainere med opholdstilladelse – herunder mulighederne for sprogundervisning og opkvalificering.
Derudover vil repræsentanter fra lokale virksomheder dele deres erfaringer, inden der vil være mulighed for dialog mellem mødedeltagerne.
At danske virksomheder generelt er interesserede i at ansætte nytilkomne ukrainere, viste sig for nylig, da Dansk Industri spurgte godt 1000 af sine medlemsvirksomheder, om de havde job til fordrevne ukrainere. Det havde to ud af tre virksomheder, hvis de sproglige og faglige kvalifikationer var på plads.
“Jeg tror, det vil være nyttigt for alle parter, at vi mødes og får drøftet de forskellige muligheder og udfordringer, der kan være. Vi er i den gunstige situation, at både det danske erhvervsliv og civilsamfundet har givet udtryk for, at de vil tage godt imod ukrainerne. Derfor må unødigt bureaukrati eller uvidenhed ikke stå i vejen for, at de ukrainere, der gerne vil i job, også kommer det,” siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.
Mødet kommer til at foregå i Festsalen på Odense Rådhus torsdag 7. april klokken 16.00.