Sådan får du stærke planter og succes i køkkenhaven

Det er nu man skal i gang med køkkenhaven, hvis man vil opnå de bedste resultater. Få haveekspertens tips og tricks til at dyrke stærke planter og sikre en god høst i køkkenhaven.

Foråret er endelig ved at være landet, og hvis man vil have et forspring i køkkenhaven, er det med at komme i gang.

– Forspiring er lig med forspring, når vi snakker om køkkenhaven. Når man forspirer fremfor at så direkte i jorden, får man sorteret de dårlige eller svage frø fra, og dermed har man kun de stærkeste planter tilbage, når man sætter dem ud i køkkenhaven, siger Jeppe Juhl Sørensen, der er planteskolegartner i Plantorama i Tilst.

Han har følgende gode råd til, hvordan man skaber de stærkeste planter til sin køkkenhave.

Hold igen med næringen

De små frø tåler ikke for megen næring i jorden på én gang. Der er nemlig en indbygget madpakke i frøet, som har præcis den mængde næring, som frøet har brug for. Jorden skal derfor være næringsfattig så- og priklemuld, der er egnet til forspiring. Har man kompost eller gødet spagnum, kan det kommes i bunden af potten eller bakken, så der er mere næring, når rødderne når så langt. På den måde slipper man også for at skulle gøde, inden frøene skal plantes ud. Det er vigtigt, at frøene ikke tørrer ud under spiringen. Brug en kasse med huller i bunden eventuelt med en fugtig avisside eller fiberdug nederst og sørg for at vande jævnligt.

Giv plads og pas på rødderne

Hold en god afstand mellem frøene i så-kassen, så arbejdet med at skille planternes rodnet fra hinanden senere ikke bliver for omfattende. Har man fået sat sine frø lidt for tæt, er det bedre at flytte dem længere fra hinanden tidligt i processen, end at vente til deres rodnet er vokset sammen. Er rødderne først blevet viklet ind i hinanden, handler det om at skille dem ad, så færrest muligt tager skade. Det samme er gældende, når de spæde planter skal flyttes ud i haven. Her er det en god idé med rigeligt vand, så rødder og jord nemmere kan skilles forsigtigt ad.

Styrk planterne med kulden

Både vindueskarmen, drivhuset, en mistbænk eller en lille så-kasse på altanen kan bruges til at fremdyrke planter ved forspiring. I processen skal man huske at planterne skal hærdes, og det er faktisk en fordel for de unge planter at få noget kulde med i opvæksten. Det er med til at hærde dem. Når de små planter skal flyttes fra karmen eller drivhuset og ud i havens vind og vejr, er langsom tilvænning kodeordet. Planterne kan eventuelt dækkes over om natten med fiberdug i den første periode, hvor man også kan flytte dem ind om natten for at give dem en rolig overgang til det nye udendørs klima.

v