Forskere, udviklere og robotentusiaster mødes om robotternes alfabet i Odense
Om præcist et år bliver Odense vært for den internationalt anerkendte konference ROSCon, der har robotternes svar på alfabetet ROS som omdrejningspunkt. Det er første gang nogensinde konferencen kommer til Skandinavien, og tiltrækningen er sket i et tæt samarbejde mellem offentlige og private aktører omkring det fynske robotmiljø. Store planer for konferencens efterskrift var med til at overbevise arrangørerne.
Mere end 1000 robotentusiaster, udviklere og forskere forventes at finde vej til Odense d. 21.-23. oktober næste år, når den store konference ROSCon løber af stablen. Odense er netop blevet udpeget som vært, og selvom den fynske hovedstad klart er den mindste by, der nogensinde har lagt hus til konferencen, er arrangørernes forventninger høje:
“Odenses ry som et globalt knudepunkt for robotinnovation gør byen til det naturlige valg som vært for ROSCon 2024. Det blomstrende økosystem af førende forskningsinstitutioner, banebrydende virksomheder og ivrige robotentusiaster afspejler vores dynamiske og passionerede fællesskab, og vi ser frem til denne spændende næste udgave,” siger Vanessa Yamzon Orsi, CEO i Open Robotics, der står bag konferencen.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juhl ser frem til at byde robotentusiaster fra mere end 45 forskellige lande velkommen til verdens bedste robotby:
-I Odense tør vi godt sige højt, at vi vil være verdens bedste robotby. Derfor er det også en markant blåstempling når en så stor og vigtig konference som ROSCon – vælger at udpege Odense som værtsby. Vi tager plads blandt store internationale metropoler, der tidligere har lagt by til konferencen. Når det overhovedet er muligt, skyldes det at det odenseanske robotmiljø er i særklasse og noget man i høj grad orienterer sig mod i resten af verden.
I år mødtes robotfolket om ROS i New Orleans og året før i Tokyo. Når Open Robotics i 2024 har valgt at rette blikket mod Danmark og stave til Odense, skyldes det ikke mindst, byens målrettede og strategiske tilgang til konferenceafviklingen. Den betyder, at det ikke blot handler om at afvikle en konference, men også om at sikre blivende og varige effekter både for byen og gæsterne.
-ROSCon er et af de første helt fuldbyrdede eksempler på vores ambition om at sikre en tæt sammenhæng mellem erhvervsturismen og erhvervsudviklingen. F.eks. efterspørger robotindustrien på Fyn flere talenter og arbejdskraft. Derfor ser vi sammen med Odense Robotics, Odense Kommune og vores regionale erhvervsfyrtårn NextGen Robotics på, hvilke konferencer og events vi kan tiltrække for at imødekomme dette. At vi zoomer ind på vores fynske styrkepositioner som f.eks. robotområdet gør, at konferencerne kan bruges som et effektivt redskab til at understøtte erhvervsudviklingen, fortæller Kirsten Rudbeck, erhvervsturismechef Destination Fyn, der også kan konstatere, at det stærke fokus på styrkepositionerne generelt er med til at fremme tiltrækningen tiltrækningen af konferencer i et marked, der er blevet ekstremt konkurrencepræget efter coronarestriktionerne.
Nu hvor ROSCon-konferencen er vundet, er parterne i fuld gang med at planlægge, hvordan der bedst sættes stik i til økosystemet lokalt med bl.a. technical tours, workshops osv.. Udover talenttiltrækning kan konferencen nemlig understøtte brandingen af det fynske forskningsmiljø og virksomhederne på robotområdet og ikke mindst være platform for skabelsen af værdifulde internationale alliancer.
Direktør i Danmarks nationale robotklynge Søren Elmer Kristensen glæder sig også:
-Det er utroligt stærkt, at Odense bliver mødestedet for robotudviklere fra hele verdenen til næste år. Nytænkning og internationalt samarbejde er kendetegnet for ROSCon, og derfor er værtskabet en klar blåstempling af det fynske og danske robotmiljø. For vores robotvirksomheder og forskere betyder det ikke kun global synlighed, men bestemt også unikke muligheder for at udveksle teknisk viden på højt plan og skabe værdifulde relationer med potentielle samarbejdspartnere eller medarbejdere. Jeg har store forventninger til konferencen som affyringsrampe for ny innovation og samarbejde, siger han.
Konferencen lander smukt i halen på en anden massiv markering af Odenses styrke på robotområdet. I weekenden blev det i forbindelse med en af verdens største badmintonturneringer Victor Denmark Open slået fast, at Odense er verdens bedste robotby, da robotterne indtog TV-billedet sammen med verdensstjernerne i turneringens finaler og semifinaler.