En ny aftale mellem Odense Kommune og Kerteminde Kommune skal intensivere presset på bandemedlemmer, der vil få sværere ved at slippe ud af myndighedernes søgelys ved at flytte over kommunegrænsen.
Siden 2017 har Specialenheden i Odense Kommune har haft succes med en intensiv aktivering af bandemedlemmer, som har fået flere til at frasige sig offentlige ydelser. Nu vil Kerteminde intensivere sit pres på bandemedlemmer, og derfor har de to kommuner indgået en aftale, hvor Kerteminde kan købe pladser i Specialenheden.
Specialenheden blev oprettet i 2017 som en del af Odenses kamp mod banderne. Tanken bag Specialenheden er helt simpelt, at banderne skal stresses mest muligt, og hvis bandemedlemmer vil have offentlige ydelser, så skal de også møde op til en intensiv aktivering. Den nye aftale sikrer, at den intensive indsats kan fortsætte, selvom et bandemedlem skulle flytte fra Odense til Kerteminde Kommune.
-Man skal ikke kunne drive en kynisk kriminel virksomhed og samtidig hæve penge fra de offentlige kasser. Derfor handler det helt simpelt om at presse bandemedlemmerne mest muligt. Som kommune kan vi ikke løse bandeproblemet alene, men vi kan gøre vores del til, at det bliver så surt som overhovedet muligt at være bandemedlem, siger beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt.
I Kerteminde Kommune er det også ønsket om at stresse og presse de bandekriminelle, der er den væsentligste grund til at indgå i samarbejdet. Men det handler også om at få den bedst mulige indsats for pengene.
-Vi har været tæt på de her borgere i forvejen, men med det her samarbejde kommer vi til at kunne presse dem endnu mere. Vi skal stå sammen om at presse banderne på tværs af kommunegrænser, for det er i vores alles interesse, at de kriminelle netværk bliver holdt nede. Vi oplever at en mindre gruppe borgere med tilknytning til rocker-og bandemiljøet flytter til Kerteminde Kommune fra Odense Kommune, men det er både dyrt og vanskeligt at oprette vores eget specialiserede tilbud til målgruppen. Så i mine øjne er det en oplagt løsning, at vi nu køber pladser hos Odense, siger Kertemindes borgmester Kasper Ejsing Olesen
Aftalen sikrer, at Kerteminde kan få råd og assistance fra Odense Kommune til myndighedsarbejdet med borgere i målgruppen, og at borgerne kan få en plads i Specialenhedens særlige beskæftigelsesindsats.
Borgere flytter
Hvert år flytter en del af de borgere, som er tilknyttet Specialenheden, deres adresser til andre fynske kommuner. Fra 2020 til i dag er 17 borgere fra Specialenheden flyttet til en anden fynsk kommune.
-Det er gennem et pres fra de fynske borgmestre, at vi nu har fået justitsministeren til at give os mulighed for at videregive oplysninger om de her borgere på tværs af kommunerne. Med den her aftale sikrer vi, at bandemedlemmer ikke bare kan slippe for myndighedernes søgelys og Specialenhedens intensive aktivering ved at flytte nogle få kilometer fra Odense til Kerteminde Kommune. I Odense Kommune har de gennem flere år specialiseret sig i at arbejde med den her målgruppe, og aftalen mellem de to kommuner er en god og solidarisk løsning, der sikrer vores fælles pres på banderne, siger Kasper Ejsing Olesen.
-Jeg så gerne, at man fra Christiansborg gør det til et krav, at alle kommuner benytter en indsats som Specialenheden overfor bandemedlemmer. På den måde ville bandemedlemmer ikke kunne undgå presset, lige meget hvor de flytter hen. Men så længe det ikke er tilfældet, så er jeg meget glad for at kunne indgå en aftale som den her med Kerteminde, og døren står åben på vid gab for andre interesserede kommuner, siger Christoffer Lilleholt.
Aftalen mellem Kerteminde og Odense Kommune løber i første omgang 2024 ud.