Som de første i Danmark har Odense Universitetshospital netop bestilt tre blodprøvetagningsrobotter ved det hollandske firma Vitestro og forventer at få dem leveret i 2025, når CE-mærkningen af disse er på plads.
Robotterne har et indbygget system, der betyder, at kamerasensorer (såvel infrarød som ultralyd) straks kan se blodårerne og få udpeget det mest velegnede sted på armen til en blodprøve. Det betyder en meget sikker og skånsom blodprøvetagning for patienterne.
Blodprøvetagning på 30 sek
– Som patient vil man opleve, at man ved ankomst får udleveret de relevante prøvetagningsrør, som robotten skal “fodres” med, hvorefter resten foregår automatisk, fortæller Mads Nybo, cheflæge for Blodprøver og Biokemi, Odense Universitetshospital.
– Man skanner nu sit sundhedskort på robotten, godkender sin identitet, sætter sig ved robotten og placerer sin arm i en armstøtte – stort set som man gør i dag.
Derefter udfører robotten de kameraundersøgelser, der garanterer en sikker procedure, og når de er acceptable, udfører den selve blodprøvetagningen, som tager cirka 30 sekunder, og afslutter med at sætte et plaster på stikstedet. Der vil under hele proceduren være mulighed for at stoppe robotten øjeblikkeligt, ligesom der vil være personale til stede hele tiden, forklarer Mads Nybo.
Uddannet personale fører opsyn
Selvom man får taget blodprøverne af en robot, vil man som patient stadig møde uddannet personale til blodprøvetagningen. Udover at holde opsyn med forløbet, kan de i de få tilfælde, hvor robottens kamerasensorer ikke kan finde et egnet prøvetagningssted, udføre prøvetagningen på gammeldags vis.
Blodprøvetagningsrobotterne kan på den måde komplementere den traditionelle manuelle måde at tage blodprøver på og sparer derfor en masse ressourcer. Medarbejdere skal ikke bruge mange timer på relativt ensidigt enkle og gentagne opgaver, men kan i stedet bruge tiden på mere komplekse opgaver.
Bedre patientbehandling gennem teknologi
– Det er et skridt på vejen mod vores vision om en total laboratorieautomatisering, der kan være med til at fremme den gode patientbehandling gennem teknologi. Vi går dermed i front for at leve op til de politiske anbefalinger om hurtigst muligt at tage arbejdskraftbesparende teknologi i brug, som bl.a. Robusthedskommissionen har peget på, siger Mads Nybo.
– Ved at tilbyde vores patienter denne nye måde at få taget blodprøver på, går vi ind i en fremtid, hvor vores patienter får et nemt og bekvemt tilbud, samtidigt med at sikkerheden er i top, siger lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen.
Forarbejde i gang
Arbejdet med at gøre klar til de første robotter er allerede i gang:
– Selvom der er et år til, at de første blodprøvetagningsrobotter ankommer, så er vi allerede i gang med at planlægge, hvordan vi rent logistisk skal gribe det an. F.eks skal vi finde ud af, hvad der skal stå hvor i Ambulatoriet, hvordan man skal booke tid til blodprøvetagningen – og sidst, men absolut ikke mindst, hvad det vil kræve af psykologisk forarbejde ift. både patienter og personale, siger cheflæge Mads Nybo.