En ny beskæftigelsesreform vil give kærkommen plads til fagligheden, når ledige skal i job, og giver bedre mulighed for at bruge vigtige sociale indsatser undervejs. 

En længe ventet reform af beskæftigelsesområdet er netop præsenteret af regeringen sammen med Konservative, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Aftalen vækker begejstring i Odense Kommune, hvor man står klar til større lokal selvbestemmelse.

– Vi ser frem til ikke længere at udsætte borgere for noget, der rent fagligt ikke giver mening. Vi vil som kommune stå styrket tilbage efter den her reform, kunne skære en masse unødvendigt bureaukrati væk og bruge vores dygtige medarbejderes bedste vurdering af, hvordan ledige hjælpes ind i arbejdsfællesskabet, siger beskæftigelses- og socialrådmand Claus Houden (V).

Reformen kommer med en omfattende besparelse, der dog er blevet mindre end i regeringens første udspil.

– Det tossede skal ud, og det kloge bestå. Nu skal vi finde ud af, hvor mange penge, der er tilbage, når vi skærer de rent ud sagt meningsløse samtaler og dokumentationskrav ud. De penge får vi så friheden til at bruge på reelt at bringe borgere tættere på et job. Heldigvis er der lagt op til, at vi viderefører vores i forvejen vigtige sociale arbejde i sammenhæng med beskæftigelsesindsatser over for de mennesker, der har det allersværest, siger Claus Houden.

– Få timer på arbejdsmarkedet kan betyde utroligt meget

I den nye aftale bliver den såkaldte IPS-indsats (Individuelt Planlagt job med Støtte) blandt andet permanentgjort. Odense Kommune arbejder allerede intensivt med metoden, der betyder, at sagsbehandlere har færre sager for til gengæld at kunne være endnu tættere på især unge med massive udfordringer i livet. Blandt andet tager sagsbehandlerne med til rusmiddelbehandling og laver aftaler med virksomheder om praktikforløb med det mål for øje at undgå en førtidspension.

– Det er en tragedie at blive sat uden for resten af livet, og vi gør allerede i dag alt i vores magt for at hjælpe unge til at undgå en førtidspension. Bare få timer på arbejdsmarkedet kan betyde utroligt meget for den enkeltes oplevelse af at være noget værd, og det er positivt, at reformen anerkender den måde at gå til de unge på, siger Claus Houden.

– Flest mulige skal være underlagt en aktiv beskæftigelsesindsats

I Odense hører beskæftigelses- og socialområdet allerede sammen i kommunens forvaltning. Når reformen nu lægger op til større frihed i indsatserne for borgerne, står man dermed godt rustet til at træffe kloge valg i landets tredjestørste by.

– For nogen borgere vil det være det rette med et pusterum, men vores helt klare ledestjerne både nu og fremad vil være, at flest mulige skal være underlagt en aktiv beskæftigelsesindsats, som vi nu heldigvis får større frihed til at tilrettelægge, siger rådmand Claus Houden (V), der i en eventuel spareøvelse vil prioritere det lokale erhvervsliv højt.

– Det er mig magtpåliggende, at reformen ikke kommer til at gå ud over det meget tætte samarbejde, vi i dag har med virksomhederne om at hjælpe de ledige ind i fællesskabet på en række forskellige måder, siger han.

Foto: ABW