Afsløring: Kvinder er bedst til at passe på tænderne

Går du regelmæssigt til tandlægen, får du både øget sundhed og et bedre tandsæt. Det har flest kvinder fundet ud af. Helt nye tal viser, at de er bedst til at passe på tænderne, især inden de har rundet 40 år.

 

Kvinder passer bedst på deres tænder og går oftere til tandlægen. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. 55 procent af landets kvinder gik til tandlæge i 2020, mens det tilsvarende tal for mænd var 47 procent. Men på trods af hyppigere klinikbesøg end mændene, ender kvinderne med at bruge færre penge på tandsættet i deres levetid.

 

Hos ORIS Tandlægerne, der har 13 klinikker fordelt over hele landet, har man analyseret helt nye data fra klinikkernes besøgsstatistik. Resultatet viser, at kvinder, frem til de er 40 år, ofrer flere penge på deres tænder hos tandlægen end mændene i samme aldersgruppe. For aldersgruppen 40+ gælder det, at mændene har de højeste tandlægeudgifter, som følge af for få tandlægetjek i de tidlige leveår.

 

– Vi kan se, at kvinderne har glæde af deres hyppige besøgsfrekvens. Det gælder både i forhold til tandsundhed og økonomi. En nærliggende konklusion er derfor, at kvindernes hyppigere besøgsfrekvens i de tidligere leveår medfører så meget forbedret tandsundhed, at deres gennemsnitlige livsforbrug på tandplejen ender med at blive lavere end mændenes, fortæller Maj-Britt Maasbüll, der er tandlæge hos ORIS Tandlægerne i Kolding.

 

Ifølge Søren Bach, der er direktør hos ORIS Tandlægerne, betaler det sig særdeles godt at passe på tænderne tidligt i livet. En investeringsvillighed specielt i de yngre år medfører bedre tandsundhed og et lavere livstidsforbrug på tandpleje, og det høster især kvinderne frugten af.

 

– Baseret på vores registreringer kan vi se, at kvinderne samlet står for 52,7 % af omsætningen på vores klinikker, men udgør 54,7 % af de personer, der besøger klinikkerne årligt. Kvinderne kommer altså oftere, og vi ser, at de er bedre til at prioritere de dyre specialløsninger som eksempelvis implantater, og derved øger de mulighederne for at fastholde et flot tandsæt. Men på trods af dette har de færre livsudgifter til tandplejen end mændene, fortæller Søren Bach.

 

Det dyre fravalg

Vælger man at droppe tandlægebesøgene, kan det være både sundhedsskadeligt og en særdeles dyr beslutning.

 

– De tænder, vi har fået fra naturens side, fås ikke bedre. Derfor er regelmæssige eftersyn hos tandlægen med en individuel vurdering vigtige for, at tingene ikke udvikler sig. Det handler om regulær forebyggelse, og jo længere tid der går mellem hvert eftersyn, jo større bliver risikoen for dyre og smertefulde behandlinger eksempelvis ved huller, rodbehandling og indsættelse af implantater, fortæller Maj-Britt Maasbüll.

 

De analyserede data fra besøgsstatistikken hos ORIS Tandlægerne viser desuden, at den generelle hyppighed for tandlægebesøg er nedadgående. Siden 2007 er antallet af danskere, der besøger tandlægen, faldet med 11 procent.

 

ORIS Tandlægerne er en kæde fra 2017, som med et fokus på selvbestemmelse og høj faglighed hos den enkelte tandlægeklinik ønsker at understøtte udvikling og kvalitet hos deres 13 klinikker landet over. Læs mere og find Onlineseminaret ”Dansk Tandsundhed 2030” på www.oris.dk