Onsdag aften sagde et enstemmigt byråd ‘ja’ til en ny politik for forebyggelse og sundhedsfremme, der om 10 år skal give odenseanerne flere sunde leveår og bringe dem op i den bedste halvdel blandt danskerne. Politikken er et nybrud i Odense, og kommer til at forandre tilgangen til sundhed og forebyggelse i kommunen.
Odenseanerne har i dag færre sunde leveår sammenlignet med resten af den danske befolkning. Det gør byrådet nu op med.
I 2035 er målet, at indbyggerne i Odense Kommune skal have flere sunde leveår end landsgennemsnittet, og allerede i 2029 skal man kunne se en markant forbedring af odenseanernes mentale trivsel, fysiske aktivitet, alkoholforbrug samt rygning og brug af nikotinprodukter. Endeligt skal alle Odense Kommunes tilbud inden for forebyggelse, sundhedsfremme og sundhed gennemanalyseres for, om de bidrager til at reducerede ulighed og har en beviselig positiv effekt på borgernes sundhed.
Det er målsætningerne for den nye politik for forebyggelse og sundhedsfremme med titlen “Flere sunde leveår”, som Odense Byråd vedtog onsdag aften, og som skal danne rammerne for udviklingen på sundhedsområdet de næste 10 år i Odense.
I dag har hver femte borger i Odense et dårligt mentalt helbred. Der er store udfordringer med rygning og lav fysisk aktivitet. 70-80 procent at sygehusudgifterne går til behandling, der direkte eller indirekte er forbundet med kroniske sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme, KOL og kræft. Sygdomme, som der er gode muligheder for at forebygge.
Det var derfor til stor glæde for sundhedsrådmand, Tommy Hummelmose, at politikken “Flere sunde leveår” blev vedtaget onsdag aften.
– Med politikken sætter vi en ny retning for, hvordan vi arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i kommunen. Vi kommer fremover til at arbejde langt mere evidensbaseret. Vi skal sætte ind der, hvor vi ved, at vi kan få en effekt, og hvis vi ikke kan bevise en effekt, så skal vi gøre noget andet, fortæller rådmand Tommy Hummelmose.
En helt ny ramme for at udvikle det nære kommunale sundhedsvæsen
Med den nye politik har Odense Byråd givet hinanden håndslag på, at det skal være slut med at sætte tiltag i gang på sundhedsområdet, uden at der er tilstrækkelig viden om effekten af tiltagene. Fremover skal beslutninger træffes på et solidt vidensgrundlag, hvor fakta og evidens står først – og hvor pengene prioriteres på de områder, hvor de har mest mulig effekt.
Og arbejdet er allerede i gang. Sundhedsudvalget i Odense Kommune nedsatte i februar et ekspertråd for forebyggelse med professor i sundhedsøkonomi Dorte Gyrd-Hansen i spidsen. Ved udgangen af maj forventes ekspertrådet at offentliggøre sit arbejde, som blandt andet dækker over en række konkrete anbefalinger om forebyggende indsatser, som kan bidrage til, at odenseanerne får flere sunde leveår og skabe øget lighed i sundhed.
Lige netop anbefalingerne ser Tommy Hummelmose meget frem til at læse.
– Vi begynder nu at se de røde tråde flette sig sammen i meget af det arbejde, vi har sat i gang det seneste år på sundhedsområdet i Odense – forskning, evidensbaseret viden og en politisk vilje til virkningsfulde beslutninger. Det hele hænger sammen og er meget ambitiøst. Derfor er jeg også spændt på at læse anbefalingerne fra ekspertrådet. Med dem kan vi nu sætte nye indsatser i gang og træffe beslutninger på et solidt grundlag, siger Tommy Hummelmose.
Den nye ‘Politik for forebyggelse og sundhedsfremme’ erstatter Odense Kommunes tidligere sundhedspolitik fra 2019.
Se også: Flere sunde leveår – Politik for forebyggelse og sundhedsfremme
