Vikingekongen Harald Blåtand er kendt for at indføre kristendom i Danmark, men historien om ham er større end det. For i forsøget på at samle Danmark, byggede han også fem ringborde på tværs af landet, og den fortælling fortjener langt større opmærksomhed, mener de fem kommuner, hvor ringborgene er placeret.
Derfor går Odense, Køge, Slagelse, Vesthimmerland og Mariagerfjord kommuner nu sammen i et forsøg på at skaffe midler på Finansloven til formidlingsprojekter, der skal gøre ringborgene og vikingehistorien kendt for mange flere. Det sker sideløbende med arbejdet for få ringborgene på UNESCOS Verdensarvsliste.
– Hver for sig har ringborgene en stor værdi for den lokale kulturarv – i Odense er det en del af fortællingen om at være en vigtig vikingeby. Men det er i sammenhængen, at formidlingen for alvor giver mening. Det imponerende i, hvordan Harald Blåtand samlede Danmark og byggede ringborgene som beskyttelse, er væsentlig kulturarv – og det håber vi, kollegerne på Christiansborg er enige i og vil prioritere nationalt. Sideløbende med, at vi ser frem til en tilbagemelding fra UNESCO på, hvorvidt ringborgene kommer på listen over verdensarv, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel.
I alt mangler de fem kommuner tilsammen 62,5 millioner kroner til at finansiere lokale formidlingscentre ved hver ringborg. Kommunerne bidrager selv med egne midler og finansiering via fonde på i alt godt 111 millioner kroner.
Museum Odense bakker op
Nyheden om, at borgmestrene i de fem byer nu tager næste skridt og forsøger at få formidlingen på Finansloven, vækker glæde hos Museum Odense. For når man har et verdensarvssted som Nonnebakken, skal der også være noget at se, siger Museum Odenses forskningsleder Mads Runge:
– Vi skal have Odenses vikingetid frem i lyset, og det er dejligt at mærke, at Odense Kommune i den grad bakker op om projektet. En markering af borgen er det første markante skridt i den retning. Det er en imponerende attraktion og installation, arkitekt Erik Brandt Dam og JAC Studios har tegnet. Den vil give en masse by-stolthed til odenseanerne og på sigt tiltrække mange turister.
I januar 2021 søgte de fem kommuner desuden om optagelse på listen over UNESCO verdensarv. Formidlingsprojekterne vil støtte op om ansøgningen, ligesom de blandt andet vil bidrage til forskningsbaseret formidling i autentiske rammer og udvikling af erhverv, turisme og dannelse.
Om Nonnebakken i Odense
– Siden Museum Odenses arkæologer efter udgravninger i 2015 fandt ud af, hvor meget af ringborgen på Nonnebakken, der er bevaret under græs, har stedet vist sig at have kæmpe forskningsmæssigt potentiale.
– Borgen på Nonnebakken adskiller sig fra de fire øvrige borge ved at være placeret inde i en by.
– Nonnebakken er desuden den eneste af de fem borge, hvor Harald Blåtands vision om at gøre stedet til et magtsæde blev realiseret. De fire andre steder mistede betydningen, da Harald mistede magten.
Om de fem ringborge
– De fem ringborge er Nonnebakken i Odense, Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge.
– Ringborgene blev bygget af Harald Blåtand på tværs af landet og som et netværk af borge, der skulle samle og beskytte Danmark.
– Alle borge har i sin tid været imponerende, symmetriske og monumentale bygningsværker.