Gyros med marineret gris, grøntsager og dildsnapsdip
Kendt opskriftudvikler har skabt ny fynsk madklassiker
Den populære opskriftudvikler Maria Vestergaard har i sommerens løb udviklet en ret, hun synes, repræsenterer Fyns dygtige lokale producenter. En rigtig sommerret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver, og friske råvarer spiller en hovedrolle. Efter at have været rundt hos de dejlige fynske producenter, er de friske forsyninger fundet hos Pedersens Udvalgte fra Odense. I alt samarbejder fem kendte opskriftsudviklere med Aalborg Akvavit om at finde den enkle af smag af Danmark i de forskellige danske regioner. Danmark bugner af dygtige producenter af lokale råvarer, der leverer produkter i højeste kvalitet. Dertil har vi stolte traditioner med regionale retter. Gennem sommeren har Maria Vestergaard fra opskriftuniverset Mariavestergaard.dk scannet Fyn for at finde en lokal producent, der kunne hjælpe med udviklingen af en sommerret. En ret med potentiale til at blive en ny fynsk klassiker og repræsentere den enkle smag af Danmark. Det gør hun i samarbejde med Aalborg Akvavit. Maria Vestergaard har været på besøg hos flere lokale producenter på Fyn, men hun valgte i sidste ende, at retten skulle inspireres af det grønne og for hende meget lokale:
”Jeg har valgt Pedersens Udvalgte. Producenten er stort set placeret i min baghave, og jeg nyder at se råvarerne i mit lokale supermarked hver eneste dag, hvor jeg bevist går efter dem. Jeg nyder tanken om, at der ikke er langt fra jord til bord, og så er deres tomater og agurker fremragende.” Opgaven fra Aalborg Akvavit var at skabe en ret, hvori snaps indgår. Ikke bare som drik, men som ingrediens. For akvavit kan meget mere end nippes og nydes af et snapseglas. Marias personlige favorit er den friske Aalborg Dild Akvavit, der supplerer den grønne dildsmag med en anelse citrus og en eftersmag af anis. Gyros fra det fynske øhav Flere fynboere stiller spørgsmålstegn ved, om Illiaden mon egentlig udspiller sin historie i det græske øhav, eller snarere i det sydfynske øhav? Kigger man på Maria Vestergaards sommerret, finder man ikke kun paralleller mellem de græske, flotte naturomgivelser og de fynske, men også i gastronomien i de to øhavsriger. Hun har nemlig lavet Gyros med mør, grillet gris, oliven, tzatziki, chili og rødløg syltet i Aalborg Akvavit, inspireret af producenten Pedersens Udvalgte og akvavitten som konserveringsmiddel: ”Gyros er en dejlig aftenret, som man kan sagtens kan servere for sine gæster til de varme, danske lyse sommeraftener. Jeg læste engang en artikel i et madmadmagasin, hvor de havde brugt akvavit i deres syltelage, hvilket har inspireret mig i denne retning. Aalborg Dild Akvavit og Pedersens friske grøntsager passer perfekt i en gyros, fordi det er en ret, hvor man kan eksperimentere med indholdet og bruge Akvavit som både konserveringsmiddel og smagsgiver, når det bruges i en syltelage,” fortæller Maria Vestergaard. Det naturlige snapsevalg Hos Aalborg Akvavit roser smagsekspert Lars Kragelund både retten og måden at tænke Dild Akvavit ind i madprocessen og dets kulturelle ophav:
”Denne ret er et sandt sansebombardement af farve duft og smag. Aalborg Dild Akvavit indgår dejligt i vinaigretten til rødløgene. Akvavittens diskrete smag af dildfrø og dildurt spiller ganske enkelt godt sammen med det sure i eddiken. Eddiken forstærker på den ene side den fine krydrede dild duft og smag fra akvavitten, mens akvavitten tæmmer eddikens surhed med sine fine urteagtige nuancer. Derudover er skærmplanter meget almindelige i Middelhavsområdet, hvilket også gælder dild og dildfrø. Da retten oprindeligt kommer fra Grækenland, er det da også helt naturligt at anvende dild og dermed Aalborg Dild Akvavit her,” forklarer Lars Kragelund. ”Friske varer og lokale varer er i høj kurs generelt. Og jeg bliver glad, når jeg ser gårdbutikker, gartnerier, slagtere og fiskehandlere blomstre. Den udvikling vil vi gerne støtte med vores initiativ, hvor et klassisk dansk produkt som akvavit indgår i nye eller klassiske retter sammen med lokalt tilvejebragte varer,” siger Lajs Kaznelson fra Aalborg Akvavit og fremhæver, at det er værd at tjekke om der her i august er skønne danske bær, æbler og pærer fra de lokale frugtavlere – eller måske endda fra egen have. I løbet af denne måned modtager Aalborg Akvavit også retten fra den sidste danske region. Imens kan du allerede nu kan finde smagen af Nordjylland lavet af den kendte kok Mads Niemann på Instagram, smagen af Nordsjælland af dygtige Dianna Brinch på Gourministeriet og smagen af Midtjylland af opskriftudvikleren Jon Edlund. Opskrift på Marias gyros Marineret gris: 4 nakkekoteletter 2 spsk. olivenolie 2 tsk. paprika 2 tsk. barbecue krydderiblanding 1 tsk. oregano 10 grillspyd Syltede rødløg: 150 g sukker 1 dl vand 3 dl eddike 3 rødløg 2 spsk. Aalborg akvavit dild tzatziki: 2,5 dl græsk yoghurt 1 agurk 1 fed hvidløg smages til med salt og peber Tilbehør: oliven rucola gyros brød Fremgangsmåde Marineret gris: Bland ingredienserne til marinaden sammen. Skær koteletterne i små tern og vend kødet i marinaden. Lad gerne kødet marinere i køleskabet i mindst 30 min. Sæt kødet på spyd og grillspyddene på en grill til de er gennemstegte og gyldne på overfladen. Opløs sukker i kogende vand. Sluk for blusset og tilsæt eddike og akvavit. Snit rødløg fint og tilsæt løgene til et patentglas. Hæld syltelagen over og luk låget til. Riv agurk groft eller skær agurk i tynde skiver. Pres hvidløg og bland alle ingredienserne sammen. Smag til med salt og peber. Lun brødene på grillen og server alt tilbehøret på bordet.