Selv om Odense Kommune allerede har gode erfaringer med at hjælpe borgere ud af hjemløshed og over i en egnet bolig, styrker kommunen nu indsatsen. Fremover vil kommunen hurtigere lægge en tværfaglig plan for, hvordan en hjemløs kan vende tilbage til en bolig, og forsorgshjemmet St. Dannesbo skal i højere grad være en midlertidig løsning.
Selv om maden på forsorgshjemmet St. Dannesbo er god, og værelserne er varme, skal beboerne i fremtiden ikke finde sig for alt for godt til rette.
– Mennesker skal ikke bo på forsorgshjem længere end højest nødvendigt. De skal ud i deres egen bolig og leve et værdigt og selvstændigt liv. Det er bedst for dem selv og samtidig er der god økonomi i det for både stat og kommune. Derfor intensiverer vi nu vores indsats, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.
Gennem flere år har Odense Kommune fungeret som foregangskommune indenfor arbejdet med at afhjælpe hjemløshed ved at bruge Housing First-tilgangen. Med fokus rettet på at finde en bolig til den hjemløse, inden man kigger på borgerens jobsituation, sundhedstilstand og eventuelle misbrug, er det lykkedes at nedbringe hjemløsheden i Odense markant.
– Men selv om vi tjente til inspiration for den nye hjemløseaftale, som Folketinget vedtog i 2021, har vi en ambition om at blive endnu bedre til at hjælpe folk ud og bo i deres egen lejlighed. Derfor sætter vi fra årsskiftet hurtigere ind, når en hjemløs banker på vores dør, siger Christoffer Lilleholt.
Hidtil er hjemløse borgere blevet modtaget på forsorgshjemmet St. Dannesbo i Brylle af en enkelt medarbejder, der har fungeret som kontaktperson under borgerens til tider månedlange ophold. Fremover vil den hjemløse blive modtaget af et team af medarbejdere med både socialfaglig, pædagogisk og sundhedsfaglig baggrund.
– Allerede i løbet af den første måned skal vi udarbejde en grundig handleplan for, hvordan borgeren kan komme videre i livet og ud i en bolig, som borgeren kan holde ud at bo i, siger lederen af St. Dannesbo, Søren Jespersen (foto), som i disse dage er ved at gøre en del af forsorgshjemmets i alt knap 70 pladser mere fleksible, så de også kan bruges til afklarende forløb.
Hidtil har staten refunderet halvdelen af udgifterne til ophold på forsorgshjemmet St. Dannesbo. Som en del af hjemløseaftalen vil staten fremover kun refundere udgifterne de første fire måneder, og fra 2026 kun de første tre måneder.