Munkebo Kro mellem Odense og Kerteminde er sat til salg. Kroen har eksisteret i knap 200 år og er et mødested til hverdag, i weekenden og til festlige arrangementer. Kroen råder over 23 værelser og har en meget høj belægningsprocent – måske en af de højeste i landet. EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn skal formidle salget af den historiske kro, der kan bryste sig over at være certificeret med Green Key-certifikatet for deres grønne og bæredygtige indsats.

For lidt mere end 10 år siden overtog Finn E. Rasmussen og Iben E. Germundsson forpagtningen af Munkebo Kro og lidt over to år senere købte de kroen. Siden har de løbet stærkt for at skabe de bedst mulige rammer for deres mange gæster, og det er de lykkedes med. Men som Shu-bi-dua sang, har alting en ende, og det gælder også for værtsparret, der ellers nyder dagligdagen på kroen. Derfor har de som første step, sat bygningerne der huser Munkebo Kro, til salg.

Finn E. Rasmussen, medejer af Munkebo Kro, fortæller: “Da vi købte kroen i 2016, aftalte vi, at vi skulle stoppe mens legen er god – og legen har været og er stadig god. Men vi bliver desværre ikke yngre, og vi bliver nødt til at tænke på fremtiden. Det skulle nødigt ende sådan, at vi står om 10-15 år og ser den kro, vi har brugt så mange ressourcer på, falde fra hinanden. Derfor har vi valgt at indlede processen med at sætte kroejendommen til salg, mens legen er god.”

“Det er en sund forretning og en kro i god drift. Jeg vil vove at påstå, at vores belægningsprocent er blandt de højeste i landet, og vi har mange gæster, der kommer igen og igen. Vi ligger rigtig godt placeret midt i landet, så udover de mange gæster, der kommer forbi til et hyggeligt kroophold, er vi også begunstiget af, at sammenkomster fra alle dele af landet, kan mødes og få en god og hyggelig stund hos os.”

Et Green Key hotel
I 2024 opnåede Munkebo Kro en Green Key-certificering, som et symbol på deres indsats for at passe på miljøet. Ifølge Finn E. Rasmussen bliver det et større konkurrenceparameter for hoteller på sigt, og selvom de ikke et kommet sovende til certificeringen, har det været en sjov og interessant proces:

“Kroen ligger i naturskønne omgivelser med udsyn til fjorden, så derfor vil vi også gerne være med til at passe på naturen. Vi kan ikke redde verden alene, men vi kan gå forrest og vise vejen. Derfor har vi i en årrække arbejdet med en stribe bæredygtighedstiltag, der skal være med til at gøre en forskel for naturen og vores gæster. Vi er sikre på, at det bliver en større og større konkurrencefordel for hoteller, der har styr på deres bæredygtighedsstrategi, når folk fremover skal vælge hotel.”

Han fortsætter: “Det handler om alt fra at reducere forbruget af el, vand og varme, affaldssortering, brug af lokale råvarer til kommunikation med gæster om fx offentlig transport, fysiske aktiviteter og samarbejde med lokale foreninger og virksomheder. Det har været en omfattende, men også sjov og spændende proces, som forhåbentlig gavner os i sidste ende. I hvert fald er fundamentet lagt og klar til at blive arbejdet videre med. Certificeringen skal ansøges om hvert år.”

198 år med op- og nedture
Munkebo Kro kan spores tilbage til 1826, hvor de fik prædikatet som kongelig privilegeret kro. Lars Damsholdt Balle, direktør og partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn, der skal formidle salget af kroen, fortæller om kroens forhistorie:

“Kroen har en broget fortid, der startede i 1826 som kongelig privilegeret kro, hvor ejeren måtte brygge øl, men ikke brænde og servere brændevin til de lokale, hvilket skabte rører blandt de lokale. I 1977 brændte store dele af kroen ned efter en brand anstiftet af en pyroman. Siden er kroen bygget op på ny og lysere skyer har svævet over kroen siden, hvor særligt Lindøværftet var et stort trækplaster.”

“Kroen nyder stadig godt af Lindø Industripark med mange overnattende gæster. De nuværende ejere overtog forpagtningen i 2014 og ændrede konceptet til dansk hygge, hvilket gjorde godt for kroen. I dag har kroen en høj belægningsprocent og et godt og velkendt koncept med god dansk mad og alle former for arrangementer og selskaber i bogen,” siger Lars Damsholdt Balle og fortsætter:

“Vi glæder os til at hjælpe Finn og Iben med salget af kroen, så de kan nyde deres otium. Vi har etableret en selvstændig hotel-gruppe i EDC Erhverv Poul Erik Bech, hvor vi er specialiseret i hoteller, kroer og andre overnatningsmuligheder, så vi kan sikre den bedst mulige rådgivnings- og salgsproces for denne type ejendomme. Vi løser således mange hotel- og kro-sager, og vi har også flere hoteller og kroer på hylden.”

Den knap 200 år gamle Munkebro Kro nær Odense er sat til salg for 16 mio. kr. Foto: EDC Erhverv Poul Erik Bech.