Kan håndværk og håndarbejde hjælpe med at give bedre mental trivsel hos unge mennesker? Ja, mener man på Kulturmaskinen, som netop har fået støtte fra Velux Fonden til et treårigt projekt til gavn for unge mennesker i mistrivsel.
Kulturmaskinen skal de kommende tre år arbejde med at give bedre mental trivsel hos unge mennesker under uddannelse. Det handler om at give hjernen en pause og lade hænderne tage over. Nogenlunde sådan kan Kulturmaskinens kommende projekt “DIY – together” beskrives. Kulturmaskinen har netop modtaget 2,1 millioner kroner fra Velux Fonden, som skal gøre det muligt at stable et kreativt projekt på benene de kommende tre år.
– Jeg tror, at kulturen kan løse flere problemer, end vi går og tror. Med kulturen kommer et fællesskab, som nedbryder barrierer og bygger relationer mellem mennesker, og det forsøger vi nu at udvikle på Kulturmaskinen. Kulturen er fantastisk at samles om på tværs af baggrunde, køn og alder, så er det et slags universelt sprog, der skaber et fælles rum, hvor vi har noget at tale med hinanden om. Det er det, som gør det helt unikt. Når vi oplever kultur sammen, så har vi noget at tale om, noget at være fælles om – uanset om det har været en god eller mindre god oplevelse. Jeg er meget spændt på at følge projektet her de kommende år, siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen, Søren Windell (C).
Ideen til projektet opstod, da tal fra Den Nationale Sundhedsprofil i 2021 viste, at hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand under 25 år oplever at være i dårlig fysisk og mental trivsel. På den baggrund inviterede Kulturmaskinen studerende til at mødes hver uge for at arbejde med forskellige håndværks- og håndarbejdsaktiviteter på Kulturmaskinens værksteder. Projektet var en stor succes og blev brugt som pusterum og opladning i en – for mange af deltagerne – presset studiehverdag.
Der blev skabt et kreativt fællesskab med nye relationer, og flere af de tidligere deltagere mødes stadig på eget initiativ på værkstederne hver uge.
Populært som aldrig før
Kulturmaskinen oplever i disse år en meget stor interesse, og mennesker i alle aldre besøger værkstederne. Derfor giver det god mening, at man ser på, hvordan unge mennesker, der har ondt i livet, kan få glæde af fællesskabet og glæden ved at skabe noget.
– Vi har mange unge mennesker på vores værksteder i forvejen. De er glade for at komme og sidde sammen med andre, mens de arbejder. Så sidder man og hyggesnakker lidt og finder måske nogle helt nye venner. Præcist det samme gør vi med det her projekt, men her skal vi sørge for at finde nogle af de unge mennesker, som måske ikke selv finder herop. Vores pilotprojekt var en stor succes, og med støtte fra Velux Fonden kan vi nu for alvor gøre en forskel for de unge i mistrivsel, siger chef for Kulturmaskinen Jakob Kwederis.
Faglig leder Eva Holm og projektleder Hanne Overkær vil inden længe besøge uddannelsesinstitutioner og andre steder, hvor unge mennesker færdes, med henblik på at komme i kontakt med unge, som har lyst til at blive en del af projektet.
-Vi ved fra både forskning og egne erfaringer, at det har en sundhedsfremmende effekt at arbejde med håndarbejde og håndværk, hvis du er i psykisk mistrivsel. Vi tilbyder et kreativt pusterum, hvor de unge for en stund får ro på den del af hjernen, der er overbelastet. Fokus ligger derfor ikke på det, der gør ondt indeni, men på det, der gør dem godt – altså fællesskabet og den kreative fordybelse, siger Hanne Overkær.
Hvis man er interesseret i at blive en del af projektet, eller vil man som uddannelsesinstitution/forening gerne have et besøg, kan man kontakte Hanne Overkær på haora@odense.dk eller tlf. 2058 7660. Eva Holm kan kontaktes på evhol@odense.dk