Trivselsudfordringer, særligt blandt børn og unge, har udviklet sig til et alvorligt samfundsproblem. Det er først og fremmest en personlig udfordring for den enkelte, men mistrivslen er også en økonomisk udfordring for vores samfund.
Den 29. maj mødes kultur- og sundhedsaktører fra Syddanmark og Nordtyskland til Kulturtræf K24 på Kulturmaskinen i Odense, for at blive klogere på, hvordan de i fællesskab kan dæmme op for den negative udvikling.
Forskning peger nemlig på, at kunstneriske og kulturelle initiativer kan have en markant positiv indvirkning på menneskers sundhed og trivsel, og der er derfor et stort uudnyttet potentiale i at understøtte kultur- og sundhedsbranchen i at udvikle tværfaglige indsatser sammen.
På træffet vil forskning fra ind- og udland blive fremlagt, ligesom nogle af de kultur- og sundhedsinitiativer, der har effekt på trivsel og sundhed, såvel i Danmark som i Tyskland, præsenteres og afprøves.
Man kan kan blandt meget andet deltage i workshop om Ungekultur, natur-mandalaer eller dans, der styrker trivsel, prøve kræfter med erindringsteater, der kan øge dementramtes livskvalitet og stifte bekendtskab med en hjernesmart App, der understøtter et godt liv for især sygemeldte og jobsøgende. Og høre oplæg som Tabu? Kulturen skaber dialog, Trivslens betydning for samfundsøkonomien og KØN, kultur & trivsel.
Der vil også være en række prominente talere og oplægsholdere, heriblandt Birgit Bundesen (Nationalt center for kunst og mental sundhed), Esben Danielsen (Kulturens analyseinstitut), Anne Kirketerp (craft-psykolog) og Nils Fietje (WHO – Behavioural and Cultural Insights-enheden), som er hovedtaler ved Kulturtræf K24.
Nils Fietje leder arbejdet med kunst og sundhed i WHO efter at have koordineret den første WHO-rapport nogensinde om evidensgrundlaget for kunst- og sundhedsinterventioner.
Han ser frem til at deltage i træffet og til at få udfoldet, hvorfor kultur- og sundhedsinitiativer bør prioriteres i endnu større skala, end det sker i dag:
“Hvis vi som samfund sørger for at styrke folks adgang til kulturelle oplevelser, er vi med til at øge borgernes sundhed. Forskning, der kommer fra WHO’s Collaborating Center on Arts and Health, og baseret på nationale kohorteundersøgelser i Storbritannien, har vist, at mennesker der er engageret i kunst og kultur senere i livet øger chancerne for at ældes sundt med 84%. Disse effekter er lige så stærke som fysisk aktivitet. Det betyder, at regelmæssig deltagelse i kunst- og kulturoplevelser kan være lige så vigtig for menneskers sundhed og velvære som regelmæssig motion. Og derfor kan adgangen til og udbredelsen af kunst- og kulturtilbud også have en ret stor betydning for samfundsøkonomien”, udtaler Niels Fietje.
Hos arrangørerne bag Kulturtræf K24 ser man frem til en dag med fokus på potentialerne i styrket samarbejde mellem kultur- og sundhedsområdet.
“Kulturoplevelser har en værdi i sig selv. Men potentialet i at understøtte mental sundhed og trivsel er stort. Det viser både forskning og konkrete projekterfaringer. Og det er den sammenhæng, vi glæder os til at få sat spot på under Kulturtræf”, siger Michael Nielsen, formand for udvalget for regional udvikling i Region Syddanmark.