Munke Mølle er den ældst kendte mølle på Fyn og menes at være en af Danmarks første industrivirksomheder. Den har malet støt under 38 konger og to dronninger og er Danmarks ældste, endnu fungerende virksomhed.
Gennem hele middelalderen var Odense Ås vand og bredder under kirkens kontrol. De middelalderlige klostre nød godt af fiskeri og anlagde flere vandmøller langs åen. De første større vandmøller var Ejby Mølle, Dalum Mølle og Munke Mølle, som blev opført i middelalderen. Dalum Mølles opstemning blev siden benyttet af Dalum Papirfabrik.
Munke Mølle omtales første gang i 1175, da 12 benediktinermunke (kaldet Knudsbrødrene) blev hentet til Odense af Erik Ejegod, bror til Knud den Hellige, for at varetage de mange interesser, der knyttede sig til dyrkelsen af broderens minde. Munkene byggede Sct. Knuds Kloster og Munke Mølle ved Odense Å, og skænkedes møllerettighederne af kongen. Byen kunne male kornet fra gårdene og være selvforsynende med mel og brød.
I dag er Munke Mølle en del af Cerealia-koncernen.
Vidste du, at H.C. Andersens mor var vaskekone?
Da Hans Christians fader døde, flyttede familien Andersen til Munkemøllestræde og fattigdom tvang moderen til ekstraarbejde som vaskekone for byens borgerskab. For enden af husets have, der gik ned til malekarmen (bagåen), var der en lille vaskeplads, lige over for Munke Mølle.
Du kan læse meget mere om MunkeMølle på Odense Kommunes hjemmeside.