Ledige med banderelationer skal ikke slippe nemmere i Nordfyn end i Odense.
Derfor har Nordfyns Kommune indgået en aftale med Odense Kommune om at købe pladser i Specialenheden, der siden 2017 har haft succes med at presse bandemedlemmer med en intensiv aktiveringsindsats.
Den nye aftale betyder, at nordfynske ledige med bandetilknytning kan få plads i Specialenhedens særlige beskæftigelsesindsats, og at Nordfyns Kommune kan trække på viden og assistance til myndighedsarbejdet fra specialiserede medarbejdere i Specialenheden.
Specialenheden blev oprettet i 2017 som en del af Odenses kamp mod banderne. Formålet med Specialenheden er at stresse banderne mest muligt, og sikre, at bandemedlemmer, der vil have offentlige ydelser, bliver aktiveret intensivt. Indsatsen har fået flere bandemedlemmer til at frasige sig offentlige ydelser, og har også hjulpet nogle ledige videre i job eller uddannelse.
Aftalen mellem de to kommuner betyder, at den intensive aktiveringsindsats kan fortsætte, selv hvis et bandemedlem flytter fra Odense til Nordfyns Kommune.
– Det er vigtigt med fælles front mod banderne. Som kommune er beskæftigelsesindsatsen et af de værktøjer, som vi kan bruge, og derfor er vi glade for aftalen her. Vi har ikke mange ledige med tilknytning til bander i Nordfyns Kommune, men vi vil gerne sende det klare signal, at man ikke bare kan flytte hertil, hvis man bliver træt af presset i Odense, siger borgmester i Nordfyns Kommune Mette Landtved.
Den nye aftale kommer kort efter, at Kerteminde og Nyborg også har indgået lignende aftaler med Odense.
– Vi vil ikke finde os i, at bandekriminelle hæver offentlige ydelser, samtidig med at de sælger stoffer og begår anden hård kriminalitet. Jeg er rigtigt glad for, at flere fynske kommuner finder sammen om den her indsats. Vi skal presse banderne mest muligt og vise dem, at vi ikke tolererer deres hærgen. Det kan vi nu gøre endnu bedre – også på tværs af kommunegrænser, siger beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt.
– Jeg ser frem til samarbejdet med Odense. Det giver rigtigt god mening at trække på den indsats og de kompetencer, der allerede er bygget op i Specialenheden i stedet for at forsøge at bygge noget lignende op i alle kommuner. Det handler også om at bruge skattekronerne mest fornuftigt, siger formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Nordfyns Kommune Helle Waagner.
Hvert år flytter en del af de borgere, som er tilknyttet Specialenheden, deres adresser til andre kommuner. Fra 2020 til i dag er 17 borgere fra Specialenheden flyttet til en anden fynsk kommune.